Kršenje temeljnih prava muslimana

Rijaset IZ-a u BiH o odluci VSTV-a: Diskriminirajuća i uvredljiva!

Hronika11.02.16, 15:08h

Rijaset IZ-a u BiH o odluci VSTV-a: Diskriminirajuća i uvredljiva!
Povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da ostaje pri svom ranije donesenom zaključku o vjerskim obilježjima, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže

 

 
Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća od 10. februara 2016. da ostane pri svom ranijem zaključku o zabrani vjerskih obilježja, kojim se muslimanke s mahramom isključuju iz pravosudnih institucija, Islamska zajednica u BiH razumijeva kao ostajanje VSTV-a pri zaključku o kršenju temeljnih ljudskih prava muslimana, saopćeno je danas iz Rijaseta IZ-a.

 

Pogrešno tumačenje mahrame

 

Islamska zajednica je, navodi se, nastojala u otvorenoj i transparentnoj argumentaciji i komunikaciji da ukaže VSTV-u na pogrešno tumačenje mahrame u islamu, što ima za posljedicu nedopustivo kršenje prava muslimanki. 

 

"Međutim, zauzimanje definitivnih stavova od strane VSTV-a, čijim se sprovođenjem nastavlja kršiti Ustav BiH, Zakon o slobodi vjere i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, tako što se jedna društvena grupa potpuno diskriminira, čini se da obesmišljava ovu vrstu komunikacije. Štaviše, pozivanje na dijalog oko već zauzetih konačnih stavova teško je smatrati iskrenim", stoji u saopćenju.


 
IZ drži neprihvatljivim, ističe se, istupe pojedinih članova VSTV-a koji su se stavili u ulogu tumača islama i njegovih propisa, iako za to nemaju nikakve kvalifikacije. 

 

Izbjegavanje potpisivanja ugovora

 

"Muslimani trebaju znati za ovakve uvredljive i diskriminirajuće postupke, ali i činjenicu da država Bosna i Hercegovina nastavlja sustavno diskriminirati muslimane odugovlačenjem da potpiše ugovor s Islamskom zajednicom, kao najvećom vjerskom grupacijom u BiH, premda je isti ugovor potpisala sa Katoličkom crkvom 2006. i Srpskom pravoslavnom crkvom 2007.", stoji, između ostalog, u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook