Sarajevski gradonačelnik na konferenciji

Komšić: Dok se ne usuglase primanja u Gradu sa federalnim Zakonom o platama - nema isplate

Front10.02.16, 12:35h

Komšić: Dok se ne usuglase primanja u Gradu sa federalnim Zakonom o platama - nema isplate
Zapošljavanja u Gradu Sarajevu vršila su se na osnovu rodbinskih veza. Zaposleni su se školovali na privatnim fakultetima, dok su najbolji studenti bili na birou, upozorio je danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, javlja TV1

 


Na početku mandata, kaže, zatekao je haotično stanje.

 

"Kada sam došao na poziciju gradonačelnika, radnici su radili šest sati, dolazili su u 9.00 ili 10.00 sati, a sastanak je bilo nemoguće organizovati poslije 15.00 sati", pojasnio je Komšić na konferenciji za novinare.

 

"Dok se ne usaglase primanja u Gradu sa federalnim Zakonom o platama i naknadama nema isplate nezakonitih primanja za državne službenike, namještenike, vijećnike, pripravnike, volontere i sve druge", upozorio je gradonačelnik Sarajeva.

 

On je pojasnio da Grad Sarajevo već šest godina nije uskladio plate i druga primanja sa federalnim Zakonom o platama i naknadama, iako je postojala obaveza da se to uradi. 

 

Komšić je rekao da je blokirao samo nezakonite isplate zaposlenim u Gradskoj upravi, a to je, kako je istakao, uradio prema Zakonu i Ustavu.

 

On je naveo više nezakonitih primanja u Gradskoj upravi.

 

"Dnevni topli obrok za jednu osobu iznosi 16 KM. U institucijama BiH topli obrok, poređenja radi, iznosi šest KM", naveo je Komšić.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook