Danas detaljnije na press konferenciji

Zvizdić pojašnjava: Usvojili smo mehanizam koordinacije, ali ne 'tajno' kako to neki mediji navode

Front10.02.16, 07:56h

Zvizdić pojašnjava: Usvojili smo mehanizam koordinacije, ali ne 'tajno' kako to neki mediji navode
Vijeće ministara BiH usvojilo je Mehanizam koordinacije, što je jedan od dva glavna uvjeta za Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropska unija bh. apelaciju za članstvo u toj zajednici zemalja uzela u razmatranje

 


- Mehanizam koordinacije usvojen je 26. januara na posebnoj sjednici Vijeća ministara BiH, na kojoj su tematski razmatrana pitanja u vezi s aplikacijom za članstvo BiH u Evropskoj uniji – potvrdio je za Faktor predsjedavajući Denis Zvizdić.

 

On dodaje da nije riječ o bilo kakvom “tajnom usvajanju”, kako se to navodi u nekim medijima, te da su bosanskohercegovački zvaničnici čekali da bude zadovoljena cjelokupna procedura.

 

– Čekali smo zvaničnu objavu u Službenom listu i izjašnjenje entitetskih vlada. Odluka je objavljena i mi smo za srijedu zakazali konferenciju za novinare na kojoj će biti pojašnjeni svi detalji – kaže Zvizdić.

 

Prema njegovim riječima pozitivne su naznake iz entitetskih vlada da je tekst mehanizma koordinacije prihvatljiv, jer se čuvaju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

 

Mehanizam koordinacije je dokument koji tematizira sve ključne tačke buduće bh. saradnje sa Evropskom unijom. Dokument koji je usvojen brine o budućim odnosima naše zemlje i EU-a, te definiše koordinaciona tijela koja će u budućnosti zastupati BiH u direktnim pregovorima. Tako je predviđeno da postoji Kolegij za evropske integracije, na čijem je čelu predsjedavajući Vijeća ministara, a čine ga između ostalih i predsjednici entitetskih vlada. Potom, postoje i tijela koja imaju tehničku svrhu, poput Komisija i njihovih potkomisija.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook