Trikovi iz kućne radinosti

Džaba u njoj perete veš, ako je ona prljava: U dva koraka do savršeno čiste mašine!

Auto & Dom09.02.16, 20:39h

Džaba u njoj perete veš, ako je ona prljava: U dva koraka do savršeno čiste mašine!
U veš mašini s vremenom se nakupe ostaci sapuna i minerali koje sadrže deterdženti zbog čega odjeća nakon pranja nije više čista kao nekada. Zato bi mašinu trebalo čistiti barem dvaput godišnje, a mi vam otkrivamo najjednostavniji i najjeftiniji način čišćenja

 

Veš mašina s prednjim otvaranjem


1.    Dvije čaše sirćeta ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj. Pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti perilice. Pustite cijeli ciklus pranja da odradi do kraja.


2.    Unutarnju stranu vrata kao i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene plijesni.

 

Nakon čišćenja ostavite vrata od mašine otvorena kako bi se u potpunosti mogla osušiti.


Budući da se ostaci kupovnog omekšivača nakupljaju u mašini, barem ga povremeno zamijenite sirćetom obogaćenim s nekoliko kapljica eteričnog ulja. Ne morate se bojati specifičnog mirisa sirćeta, a odjeća će biti meka i perilica čista.
 

Veš mašina s gornjim otvaranjem


Sve što će vam trebati je dva i pol decilitra izbjeljivača i dva i pol decilitra alkoholnog sirćeta, a ako ste zabrinuti da bi izbjeljivač mogao biti prejak preskočite taj korak.

 

1.    Napunite praznu perilicu vrućom vodom, kao da perete punu mašinu rublja. Dodajte izbjeljivač i pustite da mašina radi minutu kako bi se izbjeljivač izmiješao s vodom. Otvorite poklopac mašine i pustite da tako napunjena perilica stoji sat vremena. Nakon toga zatvorite poklopac i pustite da mašina napravi puni krug i izbaci vodu.

 

2.    Kada završi, ponovite postupak, ali ovaj puta vrućoj vodi dodajte alkoholno sirće. Ostatak postupka isti je kao u prvom koraku.

 

Kada završite čišćenje ne samo da će unutrašnjost mašine odisati svježim mirisom, već ćete i na dodir osjetiti koliko je glatka i čista, a besprijekorno čisto ponovno će biti i vaš veš.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook