Detaljno i sveobuhvatno

Meron naredio istragu o smrti generala Zdravka Tolimira

Front09.02.16, 17:37h

Meron naredio istragu o smrti generala Zdravka Tolimira
Sudija Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Haagu naložio je sprovođenje detaljne i sveobuhvatne istrage koju će voditi sudija Mehanizma Vagn Joensen

 

Sudija Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Haagu, naložio je istragu o smrti generala Zdravka Tolimira, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Pritvorski ljekar je odmah pozvan i holandske vlasti su pokrenule uobičajene istrage koje su obavezne prema holandskom zakonu, saopćio je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

 

Osim toga, Meron je naložio sprovođenje detaljne i sveobuhvatne istrage koju će voditi sudija Mehanizma Vagn Joensen. 

 

"U skladu sa svojom nadležnošću prema Statutu Mehanizma za međunarodne krivične sudove i prema Pravilniku o pritvoru MKSJ, sudija Theodor Meron, naložio je sprovođenje cjelovite istrage koju će voditi sudija Mehanizma Vagn Joensen", navedeno je u saopćenju. 

 

Zdravko Tolimir je prošle noći preminuo u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu, potvrđeno je danas iz Haškog tribunala. 

 

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, osuđen je pred MKSJ-om za, između ostalog, genocid i udruživanje radi činjenja genocida u enklavama Srebrenica i Žepa 1995. godine. Doživotnu kaznu zatvora koja mu je izrečena, potvrdilo je prošle godine Žalbeno vijeće MKSJ-a. 

 

Nakon izricanja presude po žalbi, u skladu s odredbama Rezolucije 1966 (2010) Savjeta bezbjednosti, Mehanizam je preuzeo nadležnost nad svim pitanjima u vezi s predmetom Tolimir. 

 

Zdravko Tolimir je u vrijeme kada je preminuo čekao na prebacivanje u državu u kojoj je trebao izdržavati kaznu, navodi Haški tribunal. 

 

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira podignuta je 2005. godine, a on je uhapšen 31. maja 2007. godine. 

 

Pretresno vijeće MKSJ je 12. decembra 2012. godine Zdravka Tolimira osudilo za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. 

 

Žalbeno vijeće MKSJ je 8. aprila 2015. godine potvrdilo osude koje je izreklo Pretresno vijeće i doživotnu kaznu zatvora. 

 

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da bi okončao preostale poslove Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Holandija. 

 

Inače, Tolimir je četvrti pravosnažno osuđeni na najvišu kaznu Tribunala, doživotni zatvor. Prije njega su na istu kaznu osuđeni Stanislav Galić, Vujadin Popović i Ljubiša Beara.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook