Nađite vremena i za opuštanje

Ovo je spisak najSTRESNIJIH poslova ove godine: Radite li neki od njih?

Lifestyle09.02.16, 15:20h

Ovo je spisak najSTRESNIJIH poslova ove godine: Radite li neki od njih?
Dok većina zaposlenika osjeća određenu razinu stresa, vezanog uz posao, novo istraživanje otkrilo je koje su karijere najviše te najmanje stresne • Prošle godine na popisu su se našli i knjižničari

 

 

SPADA li i tvoje zanimanje u Top 10?


 
Dok većina zaposlenika osjeća određenu razinu stresa, vezanog uz posao, novo istraživanje otkrilo je koje su karijere najviše, a koje najmanje stresne.


 
Općenito govoreći, najstresniji poslovi u SAD-u su oni, koji stavljaju život na kocku svaki dan, a na vrhu ovogodišnje liste tako su se našli poslovi vezani uz vojnu službu, čiji su fizički zahtjevi, nesigurni uvjeti te osobni rizik, glavni čimbenici visoke razine stresa.
 


Količina stresa, koju zaposlenici osjećaju, može se predvidjeti, gledanjem tipičnih zahtjeva posla, a spomenuto istraživanje ih je navelo 11, među kojima su putovanje do posla, potencijal rasta, rokovi, konkurentnost, uvjeti okoliša, fizički zahtjevi, opasnost, rizik za vlastiti život i slično.


 
Visoki rezultati stresa dobiveni su ako su navedeni zahtjevi bili glavni dio posla, srednji ako su oni bili mali dio posla, a bez bodova su ostali svi oni poslovi, u kojima takvi zahtjevi gotovo da i nisu dio posla.


 
Na temelju toga, nastala je lista 10 najstresnijih poslova 2016. godine:


 
1. Vojno osoblje - 84.78
 
2. Vatrogasci - 60.59
 
3. Piloti - 60.46
 
4. Policajci - 53.82
 
5. Koordinator događanja - 49.93
 
6. Odnosi s javnošću - 48.46
 
7. Radijski i televizijski voditelji - 47.30
 
8. Članovi uprave - 47.46
 
9. Novinari - 46.76
 
10. Taksisti - 46.33


 
Na istoj listi prošle godine, na popisu su se našli i sveučilišni profesori, frizeri, medicinski laboratorijski tehničari, zlatari, ali i knjižničari.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook