JE LI SE RAT BLIŽI KRAJU?

Obavještajac tvrdi: Assadova vojska je pred pobjedom

Hronika09.02.16, 09:44h

Obavještajac tvrdi: Assadova vojska je pred pobjedom
Zahvaljujući ruskoj podršci, vojska Bašara Asada našla se blizu pobede u Siriji, piše u članku za Hafington post bivši saradnik MI6 Alister Kuk


Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdijevanja militanata na sjeveru Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bashara Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u „kotlu“.

 

Na granici sa Turskom ostaće samo jedan koridor koji kontroliše Islamska država koji mogu prekinuti sirijski Kurdi koji se nalaze istočno od Eufrata. Iako je Ankara izjavila da im neće dozvoliti da pređu zapadnu obalu rijeke, sami Kurdi ne isključuju ovakav razvoj situacije, piše bivši britanski obavještajac Alister Kuk

 

Moskva je dala na znanje da namjerava da prekine sve kanale između Turske i Sirije koje kontrolišu teroristi. Ministarstvo odbrane Rusije je prije neki dan izjavilo da posjeduje dokaze da je Turska izvršila invaziju na teritoriju Sirije. Autor članka ne isključuje da je to bilo upozorenje ruske strane Ankari. Kako god, ako Turska zaista počne vojne akcije u Siriji, NATO će je samo na riječima podržati, dok će Rusija imati očiglednu prednost u vazduhu, piše Kuk. 

 

“Ako se direktno govori, situacija u Siriji, po svemu sudeći, ne razvija se prema „pukotini“, kako su izjavljivali mnogi zapadni političari, već u stranu očiglednog vojnog završetka“, naglasio je autor članka. Pregovarački sto, po njegovim riječima, nalazi se, ne u Ženevi, već „na bojnim poljima u Idlibu i Alepu“. 

 

Na kraju Sirija može postati jaka regionalna država, dok će Rusija i Iran biti pobjednici, smatra Kuk. Zapadnim zemljama koje su navikle na neodređene završetke sopstvenih vojnih intervencija neće biti lako da to prihvate, zaključio je autor.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook