Čeka konsenzus

Dodik: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH 'na čekanju'

Front08.02.16, 16:47h

Dodik: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH 'na čekanju'
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je danas da će referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH „biti na čekanju“, sve dok o njemu ne bude konsenzusa svih stranaka u RS-u, odnosno i opozicije u tom bh.entitetu

 

Navodi da ga „raduje što opozicija u RS-u podržava da se taj referendum održi, ali to nije dovoljno, već će morati da podrže i skupštinsku odluku o datumu tog referenduma“.

 

- Sve ovo vrijeme smo u 'potrazi' za konsenzusom u RS-u o tome i raduje me što opozciija sada insistira o objavljivanju skupštinske odluke o tom referendumu u „Službenom glasniku RS-a“. Morat ću da izvršim dodatno anketiranje i da vidim da li je to iskrena podrška. To podrazumijeva da bi se morali ponovo vratiti u Narodnu skupštinu RS-a i usvojiti odluku o datumu održavanja referenduma. Bez konsenzusa nije ga moguće održati - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

 

Ističe da je za taj referendum potreban konsenzus, a ako to ne podržava opozicija, referendum će imati „status čekanja“.

 

Ustvrdio je da bi se, bez pristanka opozicije na taj referendum, moglo desiti da se u nekim općinama u RS-u, u kojima je vlast Savez za promjene, bojkotuje formiranje lokalnih komisija za provođenje izjašnjavanja građana.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook