Neformalne grupe Bošnjakinja iz Zenice

Neka VSTV hitno povuče protuustavnu odluku: Hidžab je vjersko osjećanje, a ne vjersko obilježje!

Hronika08.02.16, 10:09h

Neka VSTV hitno povuče protuustavnu odluku: Hidžab je vjersko osjećanje, a ne vjersko obilježje!
Neformalne grupe Bošnjakinja iz Zenice u povodu protuustavne i diskriminatorske Odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća o zabrani nošenja i isticanja vjerskih simbola u pravosudnim institucijama poslale su saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti

 

Smatramo da povlačenje Odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća o zabrani nošenja i isticanja vjerskih simbola u pravosudnim institucijama nema alternativu, jer ova protuustavna i diskriminatorska Odluka prijeti trajnom destabilizacijom političkih i društvenih prilika u Bosni i Hercegovini. Udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, od strane VSTV može otvoriti ambis dugoročne pravne nesigurnosti, utoliko što bi ovakva povreda vjerskih osjećanja bošnjačkog naroda, otvorila  vrata mnogim drugim destruktivnim pojavama, a na štetu mira i stabilnosti.


Za povlačenje prouustavne Odluke VSTV dovoljno je znati da je pogrešno i  tendenciozno tumačen pojam „vjerskog obilježja“,  kojemu nema mjesta unutar pravosudnih institucija, a hidžab nije nikakvo „vjersko obilježje“, već pripada tradicijskim i vjerskim običajima bošnjačkog naroda. 


Između vjerskog obilježja i vjerskog osjećanja ogromna je razlika,  jer obilježja služe da ih drugi vide, a osjećanja su dio građanskog integriteta i ljudskih prava određene ličnosti. 


Hidžab pripada ličnom osjećanju i personalnom indetitetu, i ne služi nikakvom gledanju i obilježavanju, već isključivo individualnom pravu žene Bošnjakinje da se odijeva u skladu sa svojom tradicjijom. 


Apsolutno je neprihvatljivo da iko, pa i VSTV, uzima sebi za pravo da intervenira u domenu vjerskih osjećanja, jer je to onda udar na temelje ljudskih prava. U redu je da se u javnim ustanovama ne ističu vjerska obilježja, ali, vjerska osjećanja – koja u ovom slučaju predstavlja hidžab – ne smiju biti povrijeđena ničim.


Pozivamo VSTV da pothitno povuče prouustavnu Odluku, u protivnom će snositi historijske posljedice za sve negativno će bi moglo proizaći iz ovog nasilja nad ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook