Trauma glave i Alzheimer povezani

Jeste li ikad udarili glavom? Ako je odgovor da, u starim vam danima ne gine demencija

Lifestyle08.02.16, 09:41h

Jeste li ikad udarili glavom? Ako je odgovor da, u starim vam danima ne gine demencija
U ovom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurologija”, tim je pratio devet pacijenata s umjerenim i teškim ozlijedama glave i mozga

 

Ozlijede glave mogući su uzrok razvoja demencije u poznim godinama, čak i kod onih pacijenata koji su se potpuno oporavili od traume. Ljekari su otkrili proteinske grudice koje se povezuju s Alzheimerom, kod osoba koje su se nedavno oporavile od udarca u glavu.

 

Rezultati istraživanja provedenih na Univerzitetu u Londonu ukazuju kako takve osobe imaju povećane rizike od oboljevanja od Alzheimerove bolesti.

 

U ovom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurologija”, tim je pratio devet pacijenata s umjerenim i teškim ozlijedama glave i mozga.

 

Većina je ozlijede glave zadobila u prometnim nesrećama, u razdoblju između 11 mjeseci i 17 godina prije istraživanja.

 

“Istraživanje je pokazalo kako ozbiljan udarac u glavu, primjerice u prometnoj nezgodi, potiče biološke procese u mozgu koji se pojave tek kasnije u životu, odnosno imaju naknadni efekat”, rekao je doktor Gregory Scott.

 

Iako te osobe nemaju fizičke probleme zbog ozlijede, mnogi i dalje imaju svakodnevnih problema sa memorijom i koncentracijom.

 

Stoga, ako primjetite osobu koja stalno nešto zaboravlja, moguće da je malo udarena u glavu.

 

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook