Video / U toku potraga za preživjelima

Horor na Tajvanu: Veliki potres rušio zgrade, ima poginulih

Hronika06.02.16, 08:58h

Horor na Tajvanu: Veliki potres rušio zgrade, ima poginulih
Snažan potres magnitude 6.4 pogodio je jutros rano grad Tainan na jugu Tajvana te je izazvao rušenje više objekata pri čemu je, po dosadašnjim podacima, poginulo sedmero ljudi

 

Prema saopćenju Američkog geološkog instituta, potres se dogodio na dubini od 10 kilometara, s epicentrom 39 kilometara sjeveroistočno od drugog po veličini grada u zemlji, Kaohsiunga. Tajvanski središnji meteorološki ured saopćio je da su zabilježena još najmanje tri podrhtavanja tla magnitude 3.8 ili veće, prenosi Avaz.

 

U potresu je došlo do rušenja jedne stambene zgrade, 17-spratnice, te više drugih objekata. Po dosad objavljenim podacima spasioci su uspjeli iz zgrade izvući 123 osobe, no troje ljudi prevezenih u bolnicu je, prema za sada neslužbenim informacijama, podleglo povredama. Procjenjuje se da je u zgradi bilo 60 domaćinstava te da bi moglo biti riječ o ukupno 240 ljudi.

 

Ukupno je povrijeđeno najmanje 155 ljudi, a na cijelom su području angažirane sve raspoložive službe koje rade na spašavanju ljudi. Na fotografijama iz Tainana vidi se niz većiih objekata koji su se uslijed snažnog podrhtavanja opasno nagnuli i prijeti im urušavanje.

 

Inače, Tainan je grad od blizu 2 miliona ljudi. Tajvan leži na seizmički aktivnom "Pacifičkom vatrenom prstenu" i godine 1999. pogodio ga je potres magnitude 7.7 u kojemu je poginulo 2.400 ljudi.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook