07. februara

'Sarajevska zima'ove godine pod motom 'Duša umjetnika-duša grada': Učestvuju stvaraoci iz 29 zemalja

Kultura03.02.16, 14:10h

'Sarajevska zima'ove godine pod motom 'Duša umjetnika-duša grada': Učestvuju stvaraoci iz 29 zemalja
Program ovogodišnjeg 32. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” sastoji od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa

 

Međunarodni festival “Sarajevska zima” održat će se od 7. februara do 21. marta u Sarajevu pod motom DUŠA/duša umjetnika-duša grada, a učestvovat će 29 zemalja, kazao je danas direktor Festivala Ibrahim Spahić, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Istakao je da se program ovogodišnjeg 32. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” sastoji od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa. Programi Festivala održavat će se, ne samo u pozorištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama u gradu nego i na olimpijskim planinama.

 

Spahić je kazao da 32 godine jednog festivala u jednom gradu koji gradi priču o onome što jesu Sarajlije i gosti grada jeste priča o tome kako se ustvari isprepliću različite civilizacije i kulture samo kroz jednu univerzalnu vrijednost koja pokreće čovjeka. 

 

"Moto Festivala je da Sarajevo sačuva svoju dušu. Ovoga puta ne idem u traganje za dušom nego svoju dušu darujemo svome gradu. Obično se Sarajevo prikazuje kao grad susreta kultura, civilizacije i monumenata koji govore o povijesti ili budućnosti, ali mi Sarajevo vidimo kao jednu civilizacijsku temeljnu vrijednost koja počiva na ženskom principu grada", istakao je Spahić.

 

Tokom održavanja Festivala bit će organizovana i proslava kineske nove godine, u znaku majmuna. Svečano otvaranje Festivala je na Bijeloj tabiji gdje će kroz ples biti prikazane predstave "Don Kihot" i "Hamlet". 

 

“Sarajevsku zimu” zatvara predstava “Hamlet u selu Mrduša Donja”, u režiji Sulejmana Kupusovića, koja će 29. februara biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Danas su se predstavili i učesnici nekih predstava.

 

Elmedin Lukač, direktor jedne sarajevske srednje škole, izrazio je zadovoljstvo što škola učestvuje u realizaciji jedne ovakve kulturne manifestacije. 

 

"Ove godine učestvujemo u samoj ceremoniji svečanog otvaranja. Učenici i nastavnici napravili su vjetrenjaču koja će biti istaknuta na vidnom mjestu na Bijeloj tabiji. Osim toga, više od 40 naših učenika učestvovat će u ceremeniji svečanog otvaranja", pojasnio je Lukač.

 

Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Prva sezona festivala “Sarajevska zima” realizovana je 1984. godine. 

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook