u sarajevskoj galeriji 'zvono'

Predstavljena knjiga 'Amarcord' Namika Kabila o emigrantskom iskustvu

Kultura02.02.16, 21:38h

Predstavljena knjiga 'Amarcord' Namika Kabila o emigrantskom iskustvu
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono" organiziralo je večeras u Sarajevu predstavljanje knjige "Amarcord" bosanskohercegovačkog pisca, reditelja i scenariste Namika Kabila koja donosi priču o autorovom emigrantskom iskustvu u Sjedinjenim Američkim Državama

 

Osim toga govori i o godinama koje su prethodile odlasku, životu i odrastanju na rijeci u Trebinju, o izmještenosti i hrabrosti da se krene u ponovno proživljavanje godina koje su determinirale njegovo autorsko biće.

 

"Amarcord" čitatelje vodi na neobično putovanje od Trebišnjice gdje je pripovjedač kao dječak lovio ribu do nekih udaljenih američkih plaža.

 

Čitatelji ga kroz knjigu upoznaju i kao gledatelja filmskih ostvarenja različitih žanrova u trebinjskoj kinosali u dječačkom dobu i kao odraslog čovjeka smještenog u 12 kvadratnih metara, koji se posvećuje učenju o filmu i pisanju scenarija.

 

Kako je Kabil večeras kazao novinarima kroz život čovjek se bori, a tek poslije razmišlja koliko ga je neko iskustvo obilježilo, ocjenjujući da sve što se napiše na neki način tiče se vlastitog identiteta bilo svjesno ili nesvjesno.

 

Naglasio je da mu je tokom pisanja knjige najvažnije bilo prepoznati ono što se možda ne uklapa u strukturu priče, a s ovakvom knjigom, koja se tiče autobiografije, iako nije samo autobiografska, uvijek je stvar balansa jedno od najtežih pitanja odnosno šta ostaviti, šta odbaciti.

 

Autor kaže da knjiga ima fluidnu formu, ona je nešto između romana, literature i filma tako da sama po sebi ima nekoliko perspektiva.

 

- Nadam se da će od knjige biti snimljen film. Priželjkujem da snimim film u SAD-u, ali kada pišete knjigu to zavisi od vas koliko ste posvećeni i koncentrirati, dok kada se snima filma radi se o drugačijoj priči - radi se o biznisu, novcu i timskom radu, volio bih da se to desi, ali nisam siguran da hoće - kazao je.

 

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine, odrastao u Trebinju. Studirao je film u SAD-u (Santa Monica College, Los Angeles City College, UCLA extention, pozorišna trupa Grace Players). Napisao je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalih za igrani filma "Kod amidže Idriza", redatelja Pjera Žalice.

 

Kabilov igrani film, "Čuvari noći", scenarij i režija, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a nakon toga i drugih međunarodnih nagrada.

 

Napisao je i roman "Sam" i nekoliko drama. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist, filmski redatelj i TV urednik.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook