Video / Slučaj o kojem se priča i van BiH

Počeo sudski proces za brutalnu korupciju u TK: Savjetovali su me da ne prijavljujem ništa MUP-u Tuzlanskog kantona, jer...

Hronika02.02.16, 13:06h

Počeo sudski proces za brutalnu korupciju u TK: Savjetovali su me da ne prijavljujem ništa MUP-u Tuzlanskog kantona, jer...
U petak 29. januara u Općinskom sudu Tuzla čitanjem optužnice i svjedočenjem nekoliko svjedoka održan je glavni pretres u slučaju Bahir Imamović, koji se sumnjiči da je kao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi

 

 

Prvi saslušani svjedok u ovom predmetu bio je Zlatan Velagić, diplomirani ekonomista i zamjenik generalnog direktora firme “Tuzla kvarc” i svjedok optužbe u slučaju protiv Bahira Imamovića pomoćnika ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK koji je uhapšen u maju 2015. god. u SIPA-inoj akciji “Kvarc”.


Velagić je pred Općinskim sudom u Tuzli iznio okolnosti pod kojim je Imamović od njega tražio da mu da 30.000 KM, kako bi firma Tuzla Kvarc dobila koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na eksplotacionim lokalitetima Bukinje, Kužići i Moluška rijeka. Prema navodima Velagića, Imamović je već 2012. godine počeo sa koruptivnim radnjama. “Prvi njegov zahtjev je bio da stipendiramo njegovog sina. Na moj upit koji je to iznos, on se opredijelio za iznos do 1.000 KM. Ja sam to odbio i rekao da bi to bilo previše.“, kazao je Velagić. 


Prema riječima Velagića, Imamović je 2013. godine tražio da mu se prepiše i dio vlasništva u Tuzla Kvarcu, a sve s ciljem kako bi ubrazo proces dobijanja koncesije. Kada mu ni to nije pošlo za rukom, navodi Velagić, Imamović je nastojao na sve moguće načine da uspori proces i iznudi već tada poznatu sumu novca od 30.000 KM. Imamović je naprije tražio da mu se da prva rata u iznosu od 10.000 KM za dobijanje koncesije za eksplataciono polje Bukinje, a ostatak novca da bude isplaćen u druge dvije rate nakon čega bi firma “Tuzla kvarc” dobila i ostale potrebne dozvole za eksploataciju kvarcnog pijeska.

 

“Ukoliko budem platio koruptivnu cijenu on će onda preuzeti i zauzeti se da završi kompletan dio posla kada je u pitanju dozvola za sva tri eksplataciona polja. Više puta tražili smo od resornih ministra u Vladi TK izuzeće Bahira Imamovića sa funkcije koju obnaša ali to se nikada nije dogodilo. Skoro svi pregovori koje smo vodili u zgradi Vlade TK za dobijanje koncesije završavali su u kancelariji kod Bahira Imamovića.“, ističe Velagić.


Nakon svega ovoga, Velagić donosi odluku da Imamovića prijavi organima gonjenja jer kako kaže drugog izlaza nije bilo: „Kada sam odlučio da prijavim Bahira Imamovića za koruptivne radnje prvo sam otišao u službene prostorije MUP-a TK i potražio inspektora za privredni krimina, kako bi sačinio pismenu prijavu. Inspektor MUP-a TK tada me je upoznao da nebi bilo dobro da tu prijavu predam MUP-u TK iz razloga što je njemu od ranije poznato da su neke njegove kolege već bile u specifičnom odnosu sa Bahirom Imamovićem i bojao se da ta prijava odnosno sve informacije iz prijave neće doći do oticanja. Da neće sve saznati Bahir Imamović i onda bi kompletna akcija u startu bila upropaštena. Isti inspektor mi je organizovao kontakt sa predstavnicima SIPA-e iz regionalnog ureda Tuzla gdje sam dogovorio sastanak na kojem sam prijavio Bahira Imamovića. Potom će, kako Velagić navodi, uslijediti niz sastanaka koji su se odnosili na snimanje telefonskih razgovora njega i Imamovića, a u konačnici i dogovaranje sastanka na kojem će biti preuzet obilježeni novac.


“Ja sam mu predao novac po ranijim uputama istražitelja SIPA-e, rekao sam da novac prebroji što je on učinio i stavio ga u džep. Nakon toga on je izašao iz auta koje je bilo ozvučeno, a potom je uslijedio i hapšenje.“, dodaje Velagić. Zamjenik generalnog direktora firme “Tuzla kvarc” Zlatan Velagić kaže da je istog dana nakon hapšenja Imamovića dobio više telefonskih poziva od kolega koji se bave sličnim djelatnostima koji su mu uputili riječi podrške i čestitali mu na hrabrosti jer su kako kaže i sami godinama bili pod raznim ucjenama Bahira Imamovića, pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK. 


Tokom ročišta saslušani su i svjedoci Mirsada Umihanić i Nihad Sinanović, a suđenje će se nastaviti izvođenjem dodatnih dokaza i saslušanjima svjedoka.

 

Kompletan video sa suđenja možete pogledati OVDJE

 

(Tuzlanski.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook