Šta se dešava sedam dana nakon oplodnje?

Naučnici dobili 'zeleno svjetlo' za genetsko modificiranje ljudskih embrija

Tehno01.02.16, 12:17h

Naučnici dobili 'zeleno svjetlo' za genetsko modificiranje ljudskih embrija
Britanskim je znanstvenicima od strane regulatora plodnosti odobrena mogućnost modificiranja ljudskih embrija, prenosi BBC

 

Istraživanje će se odvijati u Institutu Francis Crick u London s ciljem boljeg razumijevanja najranijih trenutaka ljudskog života.

 

Eksperimentirat će se na embrijima tokom prvih sedam dana nakon oplodnje, a mogli bi se doznati što polazi po krivu tokom pobačaja.

 

Bit će protuzakonito usađivanje ovih embrija u žene.

 

Ranije ove godine znanstvenica dr. Kathy Niakan objasnila je zašto je predala zahtjev za modificiranje ljudskih embrija. 'Željeli bismo razumijeti koji su geni potrebni kako bi se ljudski embrio uspješno razvio u zdravu bebu', rekal je Niakan. 'To je jako važno jer su pobačaji i neplodnost jako česti, no ne i do kraja objašnjeni i jasni.'

 

Od svakih 100 oplođenih jajašaca, manje od 50 dosegne stadij rane blastociste, 25 se usadi u maternicu, a samo 13 se razvije dalje od tri mjeseca.

 

Regulator plodnosti, Ustanova za ljudsku plodnost i embriologiju (HFEA), dao je dopuštenje te bi eksperimenti mogli početi unutar nekoliko mjeseci.

 

'Oduševljen sam činjenicom da je HFEA odobrila zahtjev dr. Niakan', rekao je Paul Nurse, direktor Instituta Francis Crick. 'Predloženo istraživanje dr. Niakan važno je za razumijevanje kako se zdrav embrio razvija te će doprinjeti našem razumijevanju uspješnosti in vitro oplodnje.'

 

Prošle su godine znanstvenici u Kini objavili su su modificirali ljudski embrio kako bi ispravili gen koji uzrokuje poremećaj u krvi.
 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook