Predsjednik VSTS pojasnio

Tegeltija: Tužilaštvo BiH ne pravi nikakve državne udare. Gone se pojedinci, nikako institucije, nikako država, nikako entiteti!

Front28.01.16, 15:35h

Tegeltija: Tužilaštvo BiH ne pravi nikakve državne udare. Gone se pojedinci, nikako institucije, nikako država, nikako entiteti!
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da Tužilaštvo BiH ne pravi nikakve državne udare. "Tužilaštvo radi po zakonu i radi svoj posao", rekao je Tegeltija novinarima i dodao da se, ni tužilaštvo, ni sud, ne mogu baviti političkim aspektima svojih odluka

 

Upitan da li se eventualna istraga o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku o kojoj se govori u javnosti može smatrati udarom na Srpsku, Tegeltija je izrazio uvjerenje da nijedna istraga protiv bilo kojeg političara u BiH nije udar na institucije ijednog entiteta, niti institucije države, javlja SRNA.


"Kad se radi o ključnim postupcima, gone se pojedinci, nikako institucije, nikako država, nikako entiteti. Ovdje se radi o pojedincima koji mogu da ili ne obavljaju određene javne funkcije. Svi nosioci javnih funkcija su jednaki onima koji to nisu, za njih važe jednaka pravila. Ne postoje jednaki i jednakiji, kako se to moglo čuti prije nekoliko dana", zaključio je Tegeltija.

 

Za loš procenat osuđujućih presuda u zvučnim procesima Tegeltija ne smatra odgovornim tužioce, prenosi Glas Srpske.

 

"Tužioci odgovaraju onda kad počine disciplinski prekršaj. Za to postoje sankcije. Ne može se stvar postaviti tako da ukoliko vam padne optužnica morate snositi krivičnu odgovornost. Krivičnu odgovornost snosite kad počinite krivično djelo", rekao je Tegeltija.

 

Predsjednik VSTS prisustvovao je predstavljanju USAID-ove dijagnostičke analize pravosudnog sektora u BiH i mogućih rizika korupcije i neetičkog ponašanja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook