Nema se para, nema se s čim

Kriza trese BiH: Uvoz novih automobila prepolovljen, najtraženiji polovnjaci od 5.000 KM

Auto & Dom22.01.16, 10:16h

Kriza trese BiH: Uvoz novih automobila prepolovljen, najtraženiji polovnjaci od 5.000 KM
Po riječima ekonomista, situacija je i više nego jasna, s obzirom na to da su i korišteni automobili i oni koji tek treba da dobiju prvog vlasnika postali manje traženi

 

Višegodišnji trend povećanja broja uvezenih polovnih vozila zaustavljen je lani, kada je, u odnosu na 2014. godinu, smanjen broj automobila koji je u BiH pristigao iz inostranstva.

 

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o novim četvorotočkašima, gdje je pad uvoza itekako osjetan, i od 2011. do prošle godine gotovo je propolovljen, ili, ako ćemo precizno, smanjen je za vrtoglavih 48 odsto.

 

Konkretno, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, lani smo dovezli 5.510, a četiri godine ranije čak 10.595 novih automobila.

 

Istovremeno, od 2010. konstantno je rastao uvoz "polovnjaka", sve do prošle godine, kada je zabilježen osjetan "rez", a svi ovi podaci su, po svemu sudeći, posljedica teške ekonomske situacije u državi.

 

Po riječima ekonomista, situacija je i više nego jasna, s obzirom na to da su i korišteni automobili i oni koji tek treba da dobiju prvog vlasnika postali manje traženi.

 

"Što se tiče novih vozila, uzrok pada uvoza je zapravo pad finansijske moći kako kod fizičkih lica, tako i kod firmi. Kada su u pitanju polovna vozila, mislim da je došlo do zasićenja, jer postoji ogroman lager ranije uvezenih vozila na tržištu, a građanima nedostaje novca da bi te automobile kupili", smatra Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS - SWOT.

 

Zaista, da problemi postoje kada je u pitanju stanje na tržištu automobila, ne poriču ni zaposleni na specijalizovanim portalima.

 

Naime, da se negativan trend u ovoj oblasti blago osjeti i kada su potražnja i prodaja u pitanju, potvrđuje i Džejna S. Mekić, urednica portala Mobile.ba, koja ističe da su razlozi višestruki.

 

"Mislim da je ranijih godina trend bio suprotan, to jeste uvoz je bio veći uzevši u obzir i same promjene u zakonu kada su polovna vozila u pitanju", navela je Mekićeva.

 

Po njenim riječima, i dalje su tražena vozila iz "Volkswagenovog" programa, ali su tu i kupci koji uzimaju automobile marke peugeot, renault, citroen, opel i slično. Jedan od prodavaca iz oglasa s kojim smo razgovarali ne žali se na prodaju, ali i priznaje da je najlakše unovčiti automobile čija je cijena manja. "Najprodavanija su vozila vrijednosti oko pet hiljada maraka, eventualno koja hiljada više. Kada je riječ o kupcima, ne mogu da se požalim", napominje taj trgovac.

 

A, prema podacima koje je "Nezavisnim" ustupila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, prosječna cijena lani uvezenog "polovnjaka" iznosila je oko 6.050 maraka. Kada je riječ o novim uvezenim četvorotočkašima, prosječna cijena iznosila je oko 31.760 KM.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook