Burna rasprava

Islamska zajednica BiH oštro reagovala na zaključak VSTV-a BiH: Zabrana hidžaba je diskriminacija!

Hronika21.01.16, 08:22h

Islamska zajednica BiH oštro reagovala na zaključak VSTV-a BiH: Zabrana hidžaba je diskriminacija!
Nastavak sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH jučer je velikim dijelom bio posvećen reagovanju Suda BiH, ali prvenstveno Islamske zajednice BiH i časopisa Preporod na zaključak VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama

 

Naime, u septembru 2015. Vijeće je donijelo zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja, kao i o upražnjavanju vjere u toku radnog vremena u pravosudnim institucijama. Zaključak je proslijeđen svim predsjednicima sudova i glavnim tužiocima u BiH. IZBiH najoštrije je osudio ovakav zaključak, zahtijevajući od VSTV-a da preispita svoje odluke i zaključke, te precizno definira šta se podrazumijeva pod vjerskim obilježjem.

 

Javna debata

 

- Rijaset IZBiH tvrdi da je ovaj zaključak donesen netransparentno, te da postoji stav da je on nepravedan i rasistički. Iz Islamske zajednice smatraju da ovakvi stavovi dovode do diskriminacije, konkretno muslimanki koje nose hidžab, te da ovakvi zaključci mogu uticati na ionako krhke međureligijske odnose, kazala je potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić - Misirača.

 

Ružica Jukić, članica VSTV-a, smatra da je poražavajuće da se u jednoj državi u rad pravosudnih institucija miješa vjerska zajednica.

 

- I mi Srbi i Hrvati bismo rado nosili križeve, ali smo svjesni da bi to moglo izazvati uglavnom negativne reakcije. Svjesni smo da bismo tako slali poruku da nismo nepristrasni. Ako IZBiH to nešto znači, neka traži izmjene Zakona o sudovima FBiH, Zakona o VSTV-u i najnovijeg zaključka VSTV-a, neka se dozvoli nošenje vjerskih obilježja, pa ćemo vidjeti na šta će sve ličiti, rekla je Jukić, te dodala da ne vidi ništa sporno u tome da djelatnici suda na posao dolaze bez spornih obilježja, dok stranke bez problema mogu isticati svoja vjerska obilježja.

 

Goran Nezirović, član VSTV-a, rekao je da nije iznenađen reakcijom IZBiH. Bilo je to očekivano, smatra, posebno imajući u vidu činjenicu da nije bila provedena javna debata prije usvajanja zaključka. 

 

- Uputit ćemo javni poziv Rijasetu, ali i predsjednicima sudova, kako bi se razmijenila mišljenja. Potrebno je ispoštovati te institucije, a sve sa ciljem smanjenja tenzija, smatra Nezirović.


Alma Džaferović, članica Vijeća, kazala je da je prije donošenja zaključka trebalo uvažiti mišljenje IZBiH i drugih institucija.

 

Pristup tajnim podacima

 

Prije razmatranja dopisa IZBiH i Suda BiH koji traži pojašnjenja o zabrani isticanja vjerskih simbola, članovi VSTV-a usvojili su prijedlog Radne grupe VSTV-a da nastavi sa radom vezanim za donošenje odluke o listi radnih mjesta koja će imati pristup tajnim podacima u Vijeću. Primljen je k znanju izvještaj o provedbi Plana integriteta VSTV-a BiH za period 18. juni - 31. decembar 2015.  

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook