IT - biznis današnjice

Karijera na internetu: Koliko znate o programiranju? Provjerite da li je to pravi izbor karijere za vas!

Tehno21.12.15, 19:21h

Karijera na internetu: Koliko znate o programiranju? Provjerite da li je to pravi izbor karijere za vas!
Volite da provodite vrijeme na internetu pregledajući razne web stranice, ali i njihove pojedinačne dijelove? Možete da zamislite sebe kako satima sjedite i radite pokušavajući da napravite neku od njih? Onda bi trebalo da razmislite o karijeri web programera - piše Oslobođenje

 

Ipak, treba da znate da je web programiranje samo jedan od načina da se radi na izgradnji web stranica. Tu su i poslovi kao što su web dizajn, pisanje za web, zatim razni menadžerski i operativni poslovi.

 

Šta je web programer ili web developer?


Web programer ili web developer je osoba koja „pokreće" različite web stranice. Web programer  je zadužen za pozadinski dio (back-end programiranje), koji korisnik ne vidi. Oni stvaraju interaktivnost na sajtu, uključujući akcije u raznim formama, kao što je pokretanje menija, omogućujući tako asinhronu komunikaciju između klijenta i servera (AJAX) itd.

 

Sljedeća pitanja pružiće vam detaljniji uvid u neke zajedničke aspekte rada na poziciji web programera za kompaniju (freelancing ovdje nije uključen). Ako na više pitanja iskreno odgovorite sa „da", to znači da je web programer profesija za vas.


  
Volite li da rješavate probleme sa računarima?


Danas gotovo svi, na neki način, uživamo u internetu. Ali programeri, za razliku od većine ne vole internet samo zato što im olakšava ili pomaže u raznim segmentima života. Oni vole način na koji on funkcioniše. 

 

Zato je prije svega dobro da sebi postavite pitanje šta zapravo volite na web stranicama. Da li vas zanima kako se one pokreću ili kako one izgledaju? Ili su vam zanimljiviji sadržaji poput teksta ili određenih elemenata kao što je animacija? 

 

Web programeri  obično pronalaze rješenja. Za njih je važnije da naprave web stranicu koja radi, nego da izgleda lijepo. Ako ste spremni da dosta vremena provedete razmišljajući kako razne stvari i razne web stranice mogu da funkcionišu, onda ste dobro odabrali. Ukoliko vas, s druge strane, više privlači da se bavite bojama, fontovima ili „ukrasima", proporcijama i sličnim stvarima, možda ipak treba da razmislite o web dizajnu.


 
Jeste li spremni da učite više programskih jezika?


Kao profesionalni web developer ili web programer moraćete da naučite nekoliko različitih jezika. Dva najvažnija su HTML i JavaScript. Ali, kako biste napredovali, vremenom ćete morati da savladate i jezike kao što su PHP, Perl, Java, ASP i NET.


 
Jeste li spremni da naučite kako se radi sa bazama podataka?


Sve više i više web stranice koriste baze podataka za razne aspekte: od servisiranja stranica do čuvanja sadržaja i upravljanja stranicama. Održavanje ove baze podataka je gotovo uvijek odgovornost web programera.


 
Možete li da radite u timu?


Većina web programera su dio tima ljudi koji rade na web stranici. Ako vam se ne sviđa rad sa drugim ljudima ili želite da radite sve sami, trebalo bi da razmotrite opciju freelancinga ili rada u malim firmama. U protivnom ćete gotovo sigurno morati da radite sa dizajnerima koji kreiraju izgled stranice, menadžerima i onima koji upravljaju web stranicama, kao i web piscima i grafičkim dizajnerima koji se bave sadržajem web stranica. Možda ćete i sami morati da preuzmete neke od tih uloga, ali većina kompanija ima jasno podjeljene uloge.


 
Da li ste spremni za rad sa klijentima?


Iako se programeri često smatraju „ćutljivim ljudima iz pozadine", ponekad moraju da se uključe u rad sa klijentima. Posebno ako se radi o zahtjevnim klijentima, koji plaćaju mnogo, ali traže još više. Mnogi od tih klijenata ne razumiju kako stvari funkcionišu na internetu. Zbog toga menadžeri ponekad dovode cijeli tim na sastanke, kako bi istovremeno pokušali da udovolje klijentu i pronađu rješenje koje je moguće.  

 

I dok će dizajneri morati da im objasne zašto njihova ideja za dizajn nije dobra, vi ćete biti zaduženi da im objasnite zašto neke stvari nisu izvodljive kako su oni zamislili. Zato je važno da uz sve vještine budete i staloženi u razgovoru, kao i spremni na kompromise. Često ćete morati da radite po njihovom, jer pravilo mnogih kompanija glasi: „Klijenti su uvijek u pravu".


 
Ukoliko ste na prethodna pitanja više davali odgovore sa da, onda je karijera web programera, pravi izbor za vas.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook