SIGURNA DESTRUKCIJA

Nakon ovoga teksta više vam nikad neće pasti na pamet da bateriju telefona ispraznite do kraja

Tehno08.12.15, 09:35h

Nakon ovoga teksta više vam nikad neće pasti na pamet da bateriju telefona ispraznite do kraja
Koliko vam se često baterija telefona isprazni do kraja?

 

Pametni telefoni uglavnom imaju litij-ionske baterije koje su dizajnirane za neujednačenu i nedoslijednu upotrebu pa upravo zbog toga nikada ne biste trebali pustiti da se ona u potpunosti isprazni.

 

Naime, litij-ionske baterije imaju određen broj ciklusa punjenja prije nego što se njihova funkcija drastično naruši, a pun ciklus je definiran kada se baterija isprazni od 100 do 0 posto.

 

Nakon 400 ovakvih ciklusa, telefon gubi 20 posto svoje sposobnosti punjenja. To znači da punjenje telefona preko noći i njegovo korištenje dok se baterija u potpunosti ne isprazni nije dobro jer će može utjecati na to da baterija teže održi punjenje, a može dovesti i do kratkog spoja.

 

S druge strane, prekomjerno punjenje može dovesti do degradacije ukupnog kapaciteta baterije, a ostavljanje telefona duže na punjaču može dovesti i do pregrijavanja.

 

Kako biste izbjegli ove probleme, najbolje je bateriju telefona držati između 50 i 80 posto, što će produžiti njeno trajanje.

 

Međutim, imajte na umu da jednom mjesečno ispraznite bateriju do kraja i napunite je kako bi se kalibrirala na pravilan način.

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook