Povodom odluke Ustavnog suda o Danu RS-a

Salkić: Jasno da se radi o radikalnom antidejtonskom djelovanju, Bošnjaci u RS spremni da razgovaraju o datumu koji će odgovarati svima

Front30.11.15, 15:56h

Salkić: Jasno da se radi o radikalnom antidejtonskom djelovanju, Bošnjaci u RS spremni da razgovaraju o datumu koji će odgovarati svima
Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su neupitne i one se moraju poštivati, bez obzira što se ne podudaraju s političkim ili bilo kojim drugim interesima predstavnika Srba u bh. entitetu RS - ocijenio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić


 U povodu najave održavanja referenduma o Odluci Ustavnog suda BiH, kojom se proglašava neustavnim obilježavanje Dana RS 9. januara, Salkić je ponovio da odluka Ustavnog suda nije ukinula prava da se obilježava Dan bh. entiteta RS, već je kazala da je nedopustivo da se u zemlji u kojoj su Bošnjaci i Hrvati konstitutivni narodi organizira pravoslavna krsna slava toga entiteta i pri tome vrši svjesna diskriminacija nesrba.


''Bošnjaci u bh. entitetu RS spremni su razgovarati o pronalaženju datuma koji će odgovarati svima i neće biti diskriminatorski'' - naglasio je Salkić u pisanoj izjavi.

 

Tvrdi da "radikalna kampanja ima za cilj da stvori sliku kako se organizacijom referenduma štite vitalni nacionalni interesi Srba, a zapravo se time želi dati legitimitet daljnjoj diskriminaciji nad Bošnjacima i Hrvatima“.

 

''Nažalost, posljednjih godina smo svjedoci vođenja intenzivnog procesa radikalizacije prilika u ovome entitetu, koja ima za cilj stvaranje nacionalne netrpeljivosti i stvaranja homogene, nacionalno čiste teritorije, što je potpuno protiv principa Dejtona. Aktualna vlast, predvođena Miloradom Dodikom, sistematski uskraćuje prava Bošnjaka i Hrvata u ovome entitetu, na svaki način onemogućavajući njihovu egzistenciju'' - naveo je entitetski potpredsjednik.

 

Bošnjaci i Hrvati su, kaže, neravnopravni prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, policiji, obrazovanju, zdravstvu i općenito u javnim institucijama, tako da je njihov opstanak ekonomski neodrživ.

 

''Kuće Bošnjaka se svakodnevno pretresaju i bez osnova se stvara dojam da su Bošnjaci opasnost za mir i da su naklonjeni terorizmu, iako je naša poruka i naše djelovanje jasno da smo distancirani od bilo kojega oblika nasilja i terorizma. Aktualne vlasti stvaraju napetu situaciju pokušavajući izazvati incidentne situacije kako bi optužili Bošnjake da su nasilni'' - smatra Salkić.

 

Dodaje da u takvim okolnostima nije mudra niti je politički produktivna odluka da se negira Ustavni sud Bosne i Hercegovine od visokih državnih i entitetskih zvaničnika iz reda srpskog naroda.

 

Salkić navodi da su se svi izabrani zvaničnici obavezali da će poštivati Ustav Bosne i Hercegovine, a svako drugačije djelovanje je teško krivično djelo.

 

''Ovdje je jasno svima da se radi o otvorenom, izuzetno radikalnom antidejtonskom djelovanju koje može izazvati ozbiljne implikacije po Dejtonski mirovni sporazum'' - stav je Salkića.

 

Kao predstavnik Bošnjaka u bh. entitetu RS pozvao je srpske predstavnike da u ovim ozbiljnim vremenima "ne donose odluke nošeni emocijama i da se ne utrkuju u slanju teških poruka i iskazivanju stepena radikalizma, jer takva politika ne može nikome donijeti dobro“.

 

''Najbolji primjer je radikalna politika Milorada Dodika vođena posljednjih godina, koja je značajno ugrozila suživot, a u ekonomskom smislu odvela bh. entitet RS u sunovrat. Podsjećam ih da za svaku odluku moramo preuzeti odgovornost, kako ovoga vremena, tako i vremena koja dolaze'' - stoji u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića. 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook