Snažna moć arome

Uz ove začine će vam svako jelo biti tri puta ukusnije: Isprobajte što prije!

Auto & Dom29.11.15, 20:41h

Uz ove začine će vam svako jelo biti tri puta ukusnije: Isprobajte što prije!
Mirisni začini svako će jelo učiniti ukusnijim, ali i zdravijim. Origano je prepun antioksidansa, majčina dušica željeza, a ružmarin neutraliziraju štetne hemikalije koje nastaju tokom pečenja

 

Majčina dušica


Majčina dušica koristi se u kuhanju, ali i medicini jer pomaže u borbi s prehladama i gripama zbog čega je nazivaju sirotinjskim antibiotikom. Dvije kašikice majčine dušice zadovoljavaju dnevnu potrebu za željezom, a bogata je manganom, mineralom koji potiče funkcije mozga, a odlična je i za zdravlje kostiju i kože. Smiruje kašalj, uspavljuje, pospješuje znojenje, jača želudac i živce i dobro je sredstvo za dezinfekciju.

 

Peršun


Dvije kašikice svježeg peršina pružaju više od 150 posto dnevne potrebe za vitaminom K koji igra važnu ulogu kod zgrušavanja krvi, formiranja kostiju i funkcije jetre. No dodatan bonus konzumacije peršina je taj što će vam u trenu osvježiti dah, a stari Grci smatrali su ga i afrodizijakom.

 


Limunska trava


Aromatična citrusna trava uobičajen je začin u azijskoj kuhinji no polako ulazi i u na naše jelovnike. Ima prekrasan citrusni miris poput limuna zbog čega je i dobila ime, a osim što je odličan dodatak brojnim receptima iznimno je cijenjena u prirodnoj medicini jer se vjeruje da snižava povišenu tjelesnu temperaturu, ublažava upalu mišića, smiruje želudac i glavobolje. Prepuna je antioksidansa koji nas štite od oksidativnog stresa, jednog od vodećih uzročnika bolesti srca i zloćudnih bolesti, a neka su istraživanja potvrdila i njezinu učinkovitost u borbi protiv bakterije E. coli.


Origano


Origano je jedan od začina koji bi svi trebali koristiti kod pripreme jela, i to što češće. Naime, ova mediteranska biljka sadrži 20 puta više antioksidansa, moćnih saveznika u borbi protiv raka od ostalih začina, ali i voća. Prema istraživanju koje je obavila USDA, jedna kašikica svježeg origana ima jednaku antioksidativnu moć kao jedna cijela jabuka, a gram origana dvostruko više antioksidansa od grama borovnica.

 

Ružmarin


Pripremom mesa na visokim temperaturama (roštilj, gril) stvara se čak sedamnaest različitih kancerogenih spojeva HCA (Heterocyclic aminoacids). No dodate li mesu ružmarin, štetne spojeve uvelike štetne smanjiti, tvrde znanstvenici sa sveučilišta u Arkansasu i s Kansas State Univerityja koji su dokazali da pečenje mesa s ružmarinom smanjuje razinu HCA, i to 60 do 80 posto.


Kadulja


Kadulja je prepuna antioksidansima i po količini se nalazi odmah iza origana, a koristi se ne samo u jelima već i u prirodnoj medicini i potiče rad mozga. Ima snažno antiseptičko djelovanje pa se koristi za ublažavanje kašlja ili grlobolje i ispiranje usne šupljine te osim toga jača organizam potičući njegove obrambene mehanizme. Posebno je blagotvorna za žene jer balansira hormone, ublažava PMS i simptome menopauze. 

 

Lavanda


Lavanda nije samo biljka koja tjera moljce i koristi u aromaterapiji. Osim što je odličan saveznik u borbi protiv stresa jer djeluje umirujuće, trebalo bi je koristiti i u kuhanju. U ovoj mirisnoj biljci kriju se mnoge hranjive tvari pa je tako lavanda odličan izvor kalcija i vitamina A, a ima i pristojne količine željeza i vitamina C.

 

Metvica


Poznato je da metvica osvježava dah, no ona je i puna moćnih antioksidansa, a pomaže nam i u očuvanju vitke linije. Naime, neka su istraživanja pokazala da samo mirisanje metvice suzbija apetit. Osim toga, metvica smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem. Ova mirisna biljka poboljšava raspoloženje, umiruje organizam i pomaže nam da lakše zaspimo.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook