Golema zaduženja

Država sve više tone: Evo koju će cifru entiteti otplaćivati u 2016.

Hronika29.11.15, 19:22h

Država sve više tone: Evo koju će cifru entiteti otplaćivati u 2016.
Republika Srpska će za otplatu dugovanja u sljedećoj godini izdvojiti dodatnih 121,7 milijuna KM, odnosno 25,5 posto sredstava više nego u 2015., piše Večernji list BiH

 

Osim što su građani sve zaduženiji, na osnovi poteza različitih garnitura vlasti tijekom godina i država sve više tone u dugove. Tako će iduće godine entiteti vraćati više novca za dugovanja nego što je to bio slučaj u ovoj godini.

 

Naime, kako piše Indikator.ba, prema nacrtima proračuna za 2016., bh. entiteti će u sljedećoj godini vraćati više od 1,57 milijardi KM dugova, što je za 280 milijuna više nego za tekuću 2015. godinu. Tako je federalni proračun veći za 7,9 posto od ovogodišnjeg ili za 185,4 milijuna KM, te iznosi 2,53 milijarde KM.

 

Veći proračuni i dugovanja

 

U nacrtu je Vlada Federacije BiH za otplatu dugova predvidjela 977,1 milijun KM, što je za 118,4 KM više u odnosu na sredstva planirana za istu namjenu u ovogodišnjem proračunu. Što se tiče Republike Srpske, prema nacrtu za iduću godinu, proračun bi trebao iznositi 2,20 milijardi KM i veći je za 174,8 milijuna KM ili 8,6 posto u odnosu na ovogodišnji proračun. Također, Vlada RS je po nacrtu odredila kako će sredstva za otplatu dugovanja u sljedećoj godini iznositi 598,7 milijuna KM, što predstavlja povećanje od 121,7 milijuna KM, odnosno 25,5 posto u odnosu na sredstva planirana proračunom za 2015.

 

Neki od izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH bili su protiv ovakvog proračuna te su istaknuli kako će čak 94 posto proračuna ići na zakonski preuzete obveze, od čega čak 38,62 posto na otplatu dugova, pa su postavili pitanje o kojim se zapravo reformskim promjenama govori. Kažimo i to kako je zaključno s 31. prosinca prošle godine javni dug države, prema službenim podacima, iznosio 11,5 milijardi KM, od čega su na vanjski dug otpadale 8,2 milijarde KM. Zaključno s lipnjem ove godine, dug je povećan te je iznosio 11,69 milijardi KM, što znači da je već odavno dosegnuo 40 posto BDP-a. Nadalje, zabrinjava činjenica kako on konstantno raste iz godine u godinu, tako da je za očekivati kako će se do kraja godine još povećati.

 

Kontinuirani rast

 

Prema podacima iz Centralne banke BiH, od sredine ove godine vanjski dug sektora generalne vlade BiH prema inokreditorima na kraju 2014. iznosio je 8,18 milijardi KM, što predstavlja kontinuirani rast zaduženja od 772,8 milijuna KM ili 10,4 posto na godišnjoj razini. Ekonomski analitičari su ustvrdili kako, bez obzira na pokazatelje da smo umjereno zadužena država, moramo biti oprezni kako ne bismo preko noći došli do položaja prezadužene zemlje. Jedan od načina je balansirati proračune opterećene dugovanjima koja generira prekomjerna javna potrošnja.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook