Novi svjetski prvak

Fury: Revanš će biti eksplozivan; Kličko: Borac je još u meni

Sport29.11.15, 16:21h

Fury: Revanš će biti eksplozivan; Kličko: Borac je još u meni
Nakon dugogodišnje vladavine Vladimira Klička, boks ima novog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Njegovo ime je Tyson Fury, koji je skinuo Ukrajinca sa trona i oduizeo mu naslove u čak četiri verzije (WBA, IBF, WBO, IBO)

 

Od početka do kraja borbe, Fury je nametnuo svoj stil, a Kličko je, kao i u dosadašnjim borbama, zauzeo svoj defanzivni stav.

 

Jednoglasna odluka

 

Fury je, za razliku od dosadašnjih protivnika Klička, u ring ušao kao fizički nadmoćniji, s obzirom na to da je visočiji od Ukrajinca. Uostalom, sa rasponom ruku od 216 centimetara i sa 206 centimetara visine, nametnuo se kao protivnik koji nije dozvoljavao Kličku (raspon ruku 206, visina 198 cm), da nametne svoj stil.

 

Rasplesan, agresivan, pa čak i provokatorski raspoložen, Fury je svo vrijeme meča izazivao Klička, koji je tek u pojedinim trenucima pokušao napasti, ali Britanac je svaki njegov napad odbio sa lakoćom, odmah uzvraćajući udarce.

 

U nekoliko navrata je čak i ponižavao dugogodišnjeg svjetskog prvaka, spuštajući gard, ali Kličko je bio nemoćan da plasira bilo kakav udarac, s obzirom na to da se, 12 godina mlađi Fury, sjajno kretao.

 

Iako je u 10. i 11. rundi Ukrajinac pokušao napasti, bilo je jasno da boks ima novog prvaka, a to su potvrdile i sudije bodovanjem 116-111, 115-112 i 115-112 u korist Furya, kojem je to bila 25 pobjeda iz isto toliko borbi, ali sigurno i najvrjednija, s obzirom na to da je slavio protiv jednog od najboljih boksera svijeta ikada.

 

Nakon sjajne predstave u ringu, Fury je nakon proglašenja pobjednika, napravio još jedan show. U ringu je, naime, plesao, a poslije borbe je, najprije zaplakao, podsjećajući tako na Rogera Federera, nakon osvajanja nekon Grand Slama,  a onda je otpjevao pjesmu grupe Aerosmith "I Don't Want to Miss a Thing", koju je posvetio supruzi. 

 

- Teško je doći u stranu zemlju i pobijediti, dodao je i zahvalio se navijačima i suparniku kojeg je nazvao "velikim šampionom". Izvinio se na ludostima koje je izvodio prije borbe, ističući da je time samo pokušavao pokazati da je mlađi i više gladan pobjede.

 

Izgubio bitku, ali...

 

I dok je Fury pjevao, Kličko je već u ringu otkrio kako u ugovoru koji je potpisan za mel postoji kklauzula o revanšu, koji će biti održan 2016. .

 

- Izgubio sam bitku, no, borac je još u meni. Uskoro ćemo se dogovoriti kada i gdje će biti revanš i obavijestit ćemo vas, izjavio je Kličko, a Britanac je dodao:

 

- Borac sam, tako da ću prihvatiti sve izazove. Želim biti veliki šampion i sve ponoviti. Ko zna šta će revanš donijeti, no, već sada mogu reći da će biti eksplozivan", riječi su Furya.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook