Bit će predato Rusiji

Davutoglu: Turska preuzela tijelo poginulog ruskog pilota

Front29.11.15, 12:07h

Davutoglu: Turska preuzela tijelo poginulog ruskog pilota
Turski premijer Ahmet Davutoglu je saopćio da je tijelo ruskog pilota koji je život izgubio prilikom povrede turskog zračnog prostora i obaranja njegovog aviona SU-24 kasno sinoć iz Sirije predato turskoj strani i da će, po zahtjevu, biti predato Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Premijer Davutoglu je neposredno pred polijetanje na službeni put u Brisel u Ankari kazao da je turska strana sinoć u 1.45 sati po lokalnom vremenu u Hatayu preuzela beživotno tijelo ruskog pilota i da je tom prilikom i vjerski službenik pravoslavne crkve obavio vjerske obrede, a da će tijelo pilota, po zahtjevu, biti predato Rusiji.

 

Osvrnuvši se na nedavni incident povrede turskog zračnog prostora i obaranja ruskog aviona, Davutoglu je kazao da je nastojanje da se krivica prebaci na Tursku neodgovorno, sa aspekta međunarodnog prava neosnovano, ali i neispravno sa aspekta prijateljskih i dobrosusjedskih veza između Turske i Rusije.

 

"Ukoliko se traži krivac, onda bi strana koja je i ranije u niz navrata kršila turski zračni prostor trebala preispitati svoje postupke. Posljednje izjave koje dolaze iz Rusije nisu prihvatljive s aspekta dobrosusjedskih odnosa", poručio je Davutoglu.

 

Ističući kako su turske snage sigurnosti u skladu s legalnim i legitimnim propisime postupile po naređenju, Davutoglu je kazao da to nije bilo naređenje protiv neke zemlje i da svi moraju shvatiti da Turska neće dozvoliti da se u toj užarenoj regiji krše njen zračni prostor i granica.

 

Davutoglu se osvrnuo i na jučerašnji slučaj ubistva šefa advokatske komore u Diyabakiru, Tahira Elcija, te kazao da je istraga u toku i da je sinoć utvrđeno da je pištolj koji je pronađen pored tijela ubijenog Elcija ranije bio u rukama teroriste koji je prethodno ubio jednog turskog policajca.

 

"Da se u historijskoj regiji Sur u Diyarbakiru nisu iskopali rovovi i pokrenule terorističke aktivnosti, ne bismo izgubili ove ljude i mještani bi živjeli u sigurnosti i miru. Glavni odgovorni za ovaj slučaj je separatistička teroristička organizacija i Turska će nastaviti odlučnu borbu protiv te organizacije", kazao je Davutoglu.

 

U jučerašnjem terorističkom napadu u mjestu Sur u predgrađu Diyarbakira ubijen je šef tamošnje advokatske komore Tahir Elci i dva policajca. Među nekoliko ranjenih osoba bio je i novinar AA Aziz Aslan.

 

Davutoglu je otputovao u Brisel kako bi prisustvovao Samitu lidera Turske i Evropske unije i sastao se s čelnikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i šefom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook