'IS se raduje reakciji Zapada'

Francuska razmatra ono što je do juče bilo nezamislivo - saradnju sa Asadom

Front28.11.15, 17:32h

Francuska razmatra ono što je do juče bilo nezamislivo - saradnju sa Asadom
Njemačka je odlučila da se vojno uključi u akciju protiv IS-a. I dok vlada u Berlinu najavljuje slanje vojnih aviona, Francuska najavljuje moguću saradnju sa predsjednikom Asadom, što je tema komentara njemačkih medija

 

 

Izvor: Deutsche Welle

 

Njemačka će poslati borbene aviona tipa Tornado u akcije iznad Sirije, zaključila je vlada u Berlinu. Ova vojna podrška, prvenstveno zbog Francuske, te moguće posljedice su tema o kojoj pišu njemački mediji. List Frankfurter Rundschau tako donosi intervju sa islamologom i politologom Michaelom Lüdersom koji za ovaj list kaže:


"IS se ne može poraziti isključivo korištenjem vojne sile. IS je istovremeno gerilski pokret, teroristička organizacija i projekat uspostave države. Teško je voditi rat protiv organizacije koja je toliko difuzna. Ne znam za primjer u novijoj istoriji gdje je jedna regularna armija porazila gerilce. Treba dobro razmisliti o iskustvima SAD-a i NATO-saveza u Iraku i Afganistanu. Ali, čini se da to u ovom trenutku ne igra veliku ulogu za vlade u Parizu i Berlinu.

 

IS uživa veliku podršku sunitskog stanovništva u Iraku, djelomično i u Siriji. Kao i kod talibana, njegovi simpatizeri mogu da se umiješaju među narod. Iskustva u Afganistanu su pokazala da regularne armije u takvim uslovima nemaju šanse za uspjeh. Zbog toga vrh IS-a želi da uvuče Zapad u rat kopnenim trupama - i sigurno se raduje da Zapad, odnosno Pariz, reaguju upravo onako kako se on nadao: umjesto da u vlastitoj zemlji traži uzroke za radikalizaciju mladih u predgrađima gradova, na djelu je eskalacija vojnih dejstava. Na taj način je pokrenuta spirala - sve veći vojni angažman dovešće do novih terorističkih napada, sve dok Evropa ne pošalje kopnene trupe", stav je Michaela Lüdersa kojeg prenosi list Frankfurter Rundschau.


List Südwest Presse komentariše najave da bi moglo doći do vojne saradnje sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom.


"Sirijski predsjednik Asad je diktator i zločinac koji tlači svoj narod, između ostalog i bojnim otrovima. Ukoliko bi njemačka armija pružala pomoć iz zraka, dok Asadova armija maršira na kopnu, onda to više ne bi bilo vođenje 'realne politike' nego pomoć u tlačenju i masovnim ubistvima", piše Südwest Presse.


Sličan stav se iznosi i u listu Neue Tag:


"Mora se otvoreno reći da je Berlinu i Parizu stalo samo do vlastite sigurnosti. Sudbina Sirije je u drugom planu. Zbog toga se sada o diktatoru Asadu razmišlja kao o faktoru stabilnosti. Zbog toga se i razmatra pakt sa dželatom. Takozvana 'realpolitika' stvarno može da bude veoma prljava", komentariše ovaj list.


Na istu temu Frankfurter Allgemeine Zeitung piše:


"Djelovanje bi trebalo da se razvija u tom pravcu da dođe do razdora između Asada i 'njegove' armije koja možda uopšte više i nije njegova. Sa ovakvom armijom bi se mogla pokušati uspostava alijanse protiv IS-a. To je jedina šansa za Zapad ukoliko ne želi da pošalje vlastite kopnene trupe", zaključuje komentator lista Frankfurter Rundschau.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook