Poštovat će zajednički dogovor

Crnadak: Spreman sam napustiti Vijeće ministara BiH

Front28.11.15, 14:20h

Crnadak: Spreman sam napustiti Vijeće ministara BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crndak izjavio je da će sutra na sastanku političkih predstavnika iz Republike Srpske kod predsjednika RS-a Milorada Dodika biti zauzet stav povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustvanosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, te da će on poštovati svaku odluku, pa i oko eventualnog napuštanja Vijeća ministara BiH dok se ne izmjeni Zakon o Ustavnom sudu BiH, javlja Fena

 

Dodik je u petak najavio da će predložiti da predstevanici RS-a, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, ne učestvuju u radu institucija BiH.

 

- Sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, ja ću kao ministar u Vijeću ministara BiH ispoštovati. Mislim da sam zadnja osoba oko koje trebate imati dilemu, jer sam i ranije podnosio ostavke i napuštao Vijeće ministara i to za mene nije nikakav problem, naveo je Crnadak u izjavi novinarima.

 

Ipak, ministar vanjskih poslova smatra da je u ovom trentku važno jedinstvo političara iz Republike Srpske, ali mu se ne sviđa i kaže da je loše po RS to što su neki, kako je rekao, koji su bili u koaliciji sa SDA u vrijeme podnošenja inicijative kod Ustavnog suda BiH, požurili da prigrabe jeftine političke poene.

 

-To nam ne treba, već jedinstvo, dodao je Crnadak.

 

Ocijenio je da je Odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju Dana RS, 9. januara, politička poruka, kojom se pokušava da uradi nešto što je "nemoguće, negira RS i taj praznik uzme od naroda u RS".

 

-Uvjeren sam da svi koji smo slavili taj praznik slavit ćemo ga i dalje. Odluka teško da će imati neki efekat i doživljavam je kao pogrešnu poruku, punu provokativnog pristupa koji neće dati efekat za one koji su je osmislili, ustvrdio je Crnadak.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook