Ranjeno nekoliko osoba

Nova drama u Maliju: Poginule tri osobe u napadu na kamp UN-a

Hronika28.11.15, 13:50h

Nova drama u Maliju: Poginule tri osobe u napadu na kamp UN-a
U raketnom napadu su poginula dva gvinejska vojnika UN-a i jedan civil u Maliju. Gađan je kamp UN-ove misije u Maliju (Minusma) u Kidalu (na sjeverozapadu). U napadu je povrijeđeno 14 osoba, naveo je Le Point



“Naš kamp u Kidalu su jutros rano napali teroristi. Oni su upotrijebili rakete” koje su ubile “dva pripadnika mirovnih snaga gvinejske nacionalnosti” i “jednog koji je radio po ugovoru”, rekao je UN-ov zvaničnik, a potvrdio lokalni izvor.


Drugi UN-ov izvor je naveo da je povrijeđeno “14 osoba “ u ovom napadu. “Ovo su neprijatelji mira” koji su izvršili napad, rekao je općinski savjetnik u Kidalu, glavnom gradu istoimene regije.



Sjever Malija je u periodu mart-april pao u ruke džihadističkih grupa povezanih s eL-Kaidom , nakon poraza vojske. Džihadisti su se razbacali i pohvatani su u velikom dijelu nakon pokretanja, u januaru 2013. godine, francuske inicijative o međunarodnoj vojnoj intervenciji koja je nastavljena i sada. Ali cijele zone izmiču i dalje malijskim i stranim snagama.



U napadu izvedenom 20.novembra na veliki hotel Radisson Blu u glavnom gradu Bamako poginulo je 20 osoba i dva napadača, nakon što su naoružani ljudi zadržali oko 150 gostiju i osoblja.



Odgovornost za napad je istog dana preuzela džihadistička grupa Alžirca Mohtara Belmohtara, Al-Murabitunea, uz učešće “el-Kaide Islamskog Magreba (Aqmi). Grupa džihadista iz središnjeg dijela Malija, Front za oslobođenje iz Macina (FLM), također je preuzeo odgovornost za napad uz saradnju s Ansar Dineom, džihadističkom grupom bivšeg šefa malijskih pobunjenika tuarega Ijada AgHalija.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook