Uopšte nije šala

Da li ste svjesni kakve se promjene dešavaju u vašem tijelu ako ne pijete dovoljno vode?

Lifestyle28.11.15, 11:03h

Da li ste svjesni kakve se promjene dešavaju u vašem tijelu ako ne pijete dovoljno vode?
Manjak tečnosti u organizmu može da dovede do dehidratacije, koja je uzrok brojnih zdravstvenih problema

 

Ljekari savjetuju da je dvije litre vode dnevno neophodno da unesete u vaš organizam kako bi on nesmetano funkcionisao. Evo šta se dešava vašem tijelu ako ga redovno ne hidrirate.


 
(1) Zdravstveni problemi: Manjak unosa vode u organizam povećava šansu za dobijanje kamena u bubregu, karcinoma debelog crijeva i srčani udar.


 
(2) Usporavanje metabolizma: Naučnici su došli do saznanja da se ljudski metabolizam usporava kada je tijelo nedovoljno hidrirano.

 

(3) Manjak tečnosti utiče na koncentraciju: Istraživanja koja su sproveli naučnici otkrili su da se mozak dehidrirane osobe skuplja.  To je pokazao najbolje primjer na tinejdžerima. Kada treba da riješe određeni zadatak, u poređenju sa tinejdžerima koji piju dovoljno vode, đaci koji su dehidrirani moraju mnogo više da se trude i duže da razmišljaju.



(4) Povećan apetit: Istraživanja su pokazala da ako ne pijete vodu prije svakog jela, veće su šanse da ćete unijeti više kalorija u organizam. Ljudi koji su pili vodu, za tri mjeseca su izgubili u prosjeku oko 2 kilograma više od onih koji su držali dijetu, ali nisu pili dovoljno vode.


 
(5) Izgledaćete umorno: Manjak unosa vode u organizam negativno se odražava na vašu kožu lica, utiče na pojavu bora i koža gubi prirodnu elastičnost.


 
(6) Utiče na raspoloženje: Istraživanje u kojem su žene i muškarci radili aerobne vježbe 60 do 75 inuta. Jedna grupa je sve vrijeme pila vodu, dok druga grupa nije pila dovoljno vode tokom vježbanja. Dehidrirana grupa je bila sklonija izražavanju ljutnje, pritiska, depresije i umora za razliku od hidrirane grupe.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook