iz fabrike 'zastava oružje'

Švercom do Bliskog istoka: Teroristi koristili kragujevačke 'kalašnjikove' u Parizu

Hronika28.11.15, 10:04h

Švercom do Bliskog istoka: Teroristi koristili kragujevačke 'kalašnjikove' u Parizu
Više komada oružja koje su koristili teroristi u napadima na Pariz proizvedeno je u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" prije raspada bivše Jugoslavije

 

To je potvrdio direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković.


Brzaković je agenciji AP rekao da mu je srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova dva dana poslije teorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi, poslalo serijske brojeve oružja pronađenog u francuskoj prijestonici tokom i poslije napada.

 

"Mislim da ih je bilo sedam ili osam, sve su bile automatske puške, 'kalašnjikovi'", rekao je Brzaković.

 

Kako navodi AP, u pitanju je jugoslovenska verzija sovjetske automatske puške AK-47.

 

To oružje koristila je JNA, kasnije i Vojska SRJ.

 

Brzaković je u telefonskoj izjavi za američku agenciju rekao da su poslije raspada bivše SFRJ sve zaraćene strane mogle da prodaju preostalo oružje.

 

"Oružje je isporučivano vojnim subjektima u Sloveniji, BiH i Makedoniji za potrebe JNA", napomenuo je on.

 

Brzaković je još istakao da sada u Srbiji nijedan proizvod fabrike "Zastava oružje" ne može biti isporučen "bez dozvole države Srbije".

 

Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je ranije da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačke "Zastave", to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i ISIS-om.

 

Dragišić, koji je profesor na Fakultetu za odbranu u Beogradu, objasnio je da su "Zastavinim" oružjem bile naoružane teritorijalne odbrane svih bivših jugoslovenskih republika, te da je to oružje bilo izvoženo u zemlje Bliskog istoka i da ga i sada može biti bar u pedesetak zemalja.

 

"Ono je iz Srbije legalnim kanalima moglo otići u neku zemlju Bliskog istoka ili je moglo otići švercom, što se događalo 1990-ih godina, kada je mnogo tog oružja švercovano. Ono je moglo otići iz BiH, sa Kosova, bilo odakle, i onda doći u ruke terorista", objasnio je Dragišić.

 

Beogadski mediji prenijeli su da su napadači iz Pariza navodno preko interneta naručili od švercera oružje iz Njemačke početkom novembra.

 

U porudžbini su bila dva AK-47, odnosno "kalašnjikovi" napravljeni u Kini, kao i dvije Zastavine puške M70 napravljene za vrijeme bivše Jugoslavije.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook