Foto / Osvrnuo se na optužbe

Dino Konaković odgovorio Nurkiću: Između Jusufa i Haruna, birao bih Haruna!

Sport27.11.15, 17:52h

Dino Konaković odgovorio Nurkiću: Između Jusufa i Haruna, birao bih Haruna!
Nakon što je Jusuf Nurkić poslao pismo Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH gdje traži odlazak predsjednika Saveza Dine Konakovića, generalnog sekretara Haruna Mahmutovića i direktora reprezentacije Igora Stojanovića, oglasio se Dino Konaković preko svog Facebook profila.

 

U nastavku u cjelosti prenosimo status Dine Konakovića:

 

"Danas opet telefoni zvone zbog teme za koju sam mislio, nadao se, da je završena. 


Jusuf Nurkić.


Prije više od godinu dana je otišao sa priprema reprezentacije na pregled u Zagreb, rekao je da se vraća za dva-tri dana i nije se više vratio. Ljudi iz saveza su pokušali da stupe sa njim u kontakt, nije se javljao, poslao je preko novinara poruku da je povrijeđen i da neće igrati. Na zahtjeve ozbiljnog ljekarskog tima da se vrati i da oni pogledaju složenost povrede nije odgovarao.


Istovremeno, reprezentacija je vrijedno trenirala, svi igrači disciplinovani na čelu sa Mirzom Teletovićem koji je na te pripreme čak došao ranije da bi se što bolje pripremio. 
Timski sportovi ne trpe takvu vrstu nediscipline i nije korektno prema ostalim igračima tolerisati takav odnos pojedinca, savez je reagovao i upoznao javnost. 


Čak su i igrači, svi do jednog, napisali i objavili šta misle o svemu. 


To Jusuf Nurkic i njegov menadžer Enes Trnovčević, onaj isti koji je iz BiH odveo u Sloveniju Begića, Preldžića, Omića, Rizvića i još neke klince da igraju za druge reprezentacije zovu medijskom hajkom.


Sjećam se ushićenja Haruna Mahmutovića kad je otkrio da u Sloveniji postoji Jusuf i kad je odjurio da pokuša da ga vrati pod okrilje BiH zastave. Posebno se sjećam ushićenja kad je u tome uspio. Sjećam se kako se sa trenerima svađao da ga drže na pripremama mlađih selekcija dok se oporavlja od povreda, dok skida kilograme. Sjećam se kad je išao u Cedevitu da se svađa i traži da ga posude negdje da igra, sjećam se radosti kad je počeo da igra za Zadar, razgovora Harunovih sa Repešom kad se vratio u Cedevitu o statusu Jusufa Nurkića.


Posebno se sjećam Haruna kad se Jusuf ni njemu nije javljao nakon što je napustio pripreme. 


U nekom od razgovora za medije sam rekao pred EP u Francuskoj da bih sa zadovoljstvom dao ostavku na mjesto predsjednika KSBiH ako bi to značilo povratak Nurkića u nacionalni tim jer je sigurno on mnogo bitniji timu od mene.


Kad bi morao odlučivati između Haruna i Jusufa, ni tu ne bih imao dilemu, kao ni većina igrača sa kojim sam razgovarao.


Birao bi Haruna! 


Čovjeka koji je najstrastveniji sportski radnik u BiH, koji je motor svih ovih uspjeha reprezentacija. 


BiH je među 4 u Evropi do 18 godina, PRVAK JE EVROPE do 16 godina i iduće godine je učesnik SVJETSKOG PRVENSTVA kao jedna od ekipa kojoj se prognozira borba za medalju!!


Sutra je redovna skupština KSBiH i ja od sutra nisam više predsjednik KSBiH, ističe mi mandat. Zbog obaveza vjerovatno neću ostati ni u UOKSBiH. 


Nastaviću svim silama pomagati sve reprezentacije, Kanton Sarajevo je jedan od najvećih finansijera saveza, biće mi sad još lakše. 


Biću presretan ako Jusuf Nurkić ipak odluči da igra za zemlju u kojoj se rodio.


Biću nesretan ako ovakav njegov odnos demotiviše Haruna Mahmutovića i odvoji ga od saveza. 


Nadam se da nove generacije, Musa, Sikiraš, Atić, Čampara, Buza, Gegić, Glogovac, Vrabac, Penava, Manjgafić, Mutić, Janković, Čerkezović, Aleksić, Antunović, Durmo, Nedim Djedović, Hadžić i ostali, neće nikad kalkulisati kad je u pitanju dres jedine nam domovine!!


P.S.


Nakon što je otišao sa priprema, napisao sam poruke Nurkiću u inbox na Facebooku, i tako sam pokušao stupiti u kontakt sa njim. Blokirao me ubrzo. Nakon nekoliko mjeseci sam opet pokušao sa svog drugog profila, nikad nije odgovorio. 


Evo tri slike, pokušaj naše konverzacije kao dio "hajke" i pritiska",napisao je Dino Konaković.

 

dino-konakovic-jusuf-nurkic1

 

dino-konakovic-jusuf-nurkic2

 

dino-konakovic-jusuf-nurkic3

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook