FOTO/ Memorijalna ceremonija u Parizu u čast 130 ubijenih

Hollande: Odgovorićemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione

Front27.11.15, 14:54h

Hollande: Odgovorićemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione
Službena ceremonija održana je u svečanom okruženju u centru Pariza, na kojoj su prisustvovali mnogi zvaničnici, među kojima i predsjednik Francuske Francois Hollande

 

U Francuskoj je danas održana službena memorijalna ceremonija u čast 130 ubijenih i više stotina povrijeđenih u pariskim terorističkim napadima prije dvije sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Službena ceremonija održana je u svečanom okruženju u centru Pariza, na kojoj su prisutvovali mnogi zvaničnici, među kojima i predsjednik Francuske Francois Hollande koji je održao govor, bivši predsjednik ove države Nicolas Sarkozy, kao i oni koji su preživjeli napade i porodice žrtava.

 

Hollande je u govor rekao da je Francuska pogođena "kukavičkim činom rata", ali da će se nastaviti boriti i da se "neće predati strahu ili mržnji".

 

"Sto trideset glasova ubijeno je zauvijek. Borićemo se do kraja, i pobijedićemo. Nećemo se promijeniti, ujedinjeni smo", izjavio je između ostalog Hollande.

 

Dodao je da će Francuska odgovoriti na napade "pjevanjem više pjesama i odlascima na koncerte i stadione“, te je porodicama žrtava i provrijeđenih obećao da će njegova zemlja učiniti sve da "uništiti armiju fanatika" odgovornih za napade 13. novembra.

 

"Francuska će savladati neprijatelja našim oružjem, oružjem demokratije, institucijama i međunarodnim pravom. Naš današnji patriotizam je otpornost, a ne osveta. Francuska je i dalje mjesto tolerancije", izjavio je predsjednik ove zemlje.

 

Nacionalna memorijalna služba, koju osigurava veliki broj pripadnika policijskih snaga, okončana je intoniranjem francuske nacionalne himne i čitanjem imena žrtava, bez prikazivanja njihovih likova.

 

Ovo je prvi formalni skup nakon serije koordinisanih terorističkih napada na šest lokacija 13. novembra u Parizu, u kojima je poginulo 130, a povrijeđena 351 osoba.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook