Bakir Izetbegović pozdravio odluku Ustavnog suda BiH

Prihvatam Republiku Srpsku! Svi njeni građani trebaju je osjećati kao svoju, ne samo Srbi!

Front27.11.15, 14:30h

Prihvatam Republiku Srpsku! Svi njeni građani trebaju je osjećati kao svoju, ne samo Srbi!
BiH je i srpska, i bošnjačka, i hrvatska, i svih drugih građana koji u njoj žive i svaki njen entitet uključujući i RS je i srpski, i bošnjački, i hrvatski, i svih građana koji u njemu žive. To je potvrdila ova odluka zbog čega me čudi oštra i emotivna reakcija političara u RS-u, kazao je Izetbegović

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozdravio je danas odluku državnog Ustavnog suda kojom je utvrđeno da Zakon o praznicima Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na obilježavanje Dana RS-a nije u skladu s Ustavom BiH.

 

Izetbegović je izrazio žaljenje što ova odluka nije donesena i ranije kao odgovor na njegovu apelaciju koju je Ustavnom sudu uputio još prije tri godine.

 

Naime, Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

Ustavni sud BiH naložio je Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu s članom 61. stav 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske s Ustavom BiH.

 

- BiH je i srpska, i bošnjačka, i hrvatska, i svih drugih građana koji u njoj žive i svaki njen entitet uključujući i RS je i srpski, i bošnjački, i hrvatski, i svih građana koji u njemu žive. To je potvrdila ova odluka zbog čega me čudi oštra i emotivna reakcija političara u RS-u - kazao je Izetbegović.

 

Odbacio je tvrdnje koje su mu stavljene na teret poput onih da se želi ukinuti RS, da on ne prihvata taj entitet, te da radi protiv interesa ovog entiteta, dodajući da se ovim ne šteti RS-u nego svaki korak ka jednakosti ljudi u tom entitetu može stabilizirati i boljim učiniti taj entitet.

 

Podvukao je da lično prihvata entitet RS i sve ono što je potpisano Dejtonskim mirovnim sporazumom, tvrdeći da ne radi protiv interesa tog entiteta podsjećajući da je niz investicija i otvaranje radnih mjesta u tom entitetu direktna posljedica onoga što je do sada radio.

 

- RS isto tako trebaju prihvatiti svi njeni građani, da je osjećaju kao svoju i da to ne budu samo Srbi. Uvjeren sam da je veliki broj Srba ne smatra da je pametno ignorirati osjećanje i prava drugih - istaknuo je Izetbegović.

 

Podsjetio je da su se 9. januara, koji se obilježava kao Dan RS-a, 1992. godine poslanici Srbi ekskluzivno izdvojili i donijeli odluke da se teritorijalno razgraniče s ostalima i to je za posljedicu imalo brojne zločine tokom naredne četiri godine, etnička čišćenja, a kulminacija je bila u julu 1995. godine u Srebrenici.

 

Ovaj datum, dodaje Izetbegović, nesrbi ne mogu prepoznati kao dan koji trebaju slaviti, a posebno jer se taj dan proslavlja kao pravoslavna slava RS-a, te se u tome ne mogu prepoznati oni koji ne pripadju srpskom narodu.

 

Pozvao je stoga vlati u RS-u da provedu ovu odluku te da odrede datum praznovanja koji će biti prihvatljiv svima koji u RS-u žive, a također je pozvao sve uticajne ljude u BiH da isprave sve diskiminacijske odredbe koje vrijeđaju druge i omogućava dominaciju jednih nad drugima u cijeloj BiH i to u parlamentima ne na sudovima.

 

Dodao  je da bi uvijek podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde protiv bilo koga u BiH.

 

Na pitanje koji bi taj datum trebao biti, Izetbegović je kazao da bi taj datum mogao biti datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer su tada svi priznali entitet RS unutar cjelovite BiH ili bilo koji drugi datum koji će biti prihvatljiv svima jer bi se on rado odazvao proslavi Dana RS-a.

 

Upozorili su ga novinari da se i datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dan kada se obilježava srpska slava, a Izetbegović je kazao da mu to uopće ne smeta kao niti jedna slava. No mišljenja je da se "mevludima i slavama" ne trebaju obilježavati državni praznici.

 

- Ni mi ne pravimo mevlude, ni tevhide za državne praznike - jasno je kazao Izetbegović.

 

Na pitanje novinara osjeća li nespokoj jer odluka nije donesena konsenzusom, Izetbegović je samo izrazio žaljenje zbog toga, upitavši da li sudije misle zaista da je dobro što su poslanici iz jednog naroda donijeli odluke koje se tiču svih.

 

Istaknuo je i da sumnja da će Narodna skupština RS-a odluku Suda provesti u narednih šest mjeseci, koliko je rok za implementaciju odluke, budući da se više od 60 odluka Ustavnog suda nije implementiralo, ali je kazao da će se svaka odluka suda u ovoj zemlji provesti, pa tako i ova, prije ili kasnije.

 

- I druga strana koja se tome opire će shvatiti da valja provesti odluke suda i da valja provesti konvencije i sve ono na šta se ova zemlja obavezala - mišljenja je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Novinare je zanimalo da li će ova odluka dovesti do političke destabilizacije, a Izetbegović je naglasio da do toga može doći zbog čega i misli da bi bilo bolje da je odluka donesena ranije, ali smatra da ne treba odustati od ispravljanja nepravdi zbog takvih rizika, jer su ovo jedini pravi alati koji su na raspolaganju da se postupno popravlja stanje u BiH.

 

Svoje obraćanje novinarima zaključio je riječima da ovu odluku doživljava kao trijumf onih koji su diskriminirani.

 

(FENA/Foto: AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook