Foto/ Svestrana muzička poslastica

Prepuna Otvorena scena Obala u ritmu Re:Uniona Vlade Džihana

Kultura27.11.15, 13:33h

 Prepuna Otvorena scena Obala u ritmu Re:Uniona Vlade Džihana
Sinoć je u prepunoj dvorani Otvorene scene Obala predstavljen Re:Union, prezentacija rezultata niza majstorskih radionica koje je kompozitor i producent Vlado Džihan proveo sa studentima sarajevske Muzičke akademije, i majstorima turske muzike perkusionistom Misirli Ahmetom i pjevačem Özdenom Öksuzom

 

Ovo je bio rezultat šest mjeseci saradnje Goethe-Instituta i Muzičke akademije sa Vladom Džihanom na ovom projektu, koji je rezultirao i originalnim djelima Vlade Džihana koja su napisana za Gudački orkestar Muzičke akademije.

 

dzihan-1

 

Budući da je riječ o projektu za studente, sinoćnja prezentacija organizirana je kao "otvoreno predavanje". U razgovoru aktera projekta, izvođača Vlade Džihana, Belme Alić, Misirli Ahmeta, Özdena Öksuza i voditeljice projekta  Amile Ramović, predstavljene su različite koncepcije onoga što je muzika i što je cilj učenja muzike.

 

dzihan-2

 

Re:Union je bio susret tri različite tradicije: tradicije akademske umjetničke muzike, tradicionalne muzike i savremene urbane pop muzike. Vlado Džihan je autor koji u svome radu integriše tri različite koncecije, i njegov je autorski jezik izvanredan primjer specifične estetike današnjice, u kojoj, po prvi put u istoriji, ove tri tradicije mogu postojati na jednoj sceni i biti u produktivnoj interakciji.

 

dzihan-3

 

Re:Union je prva faza projekta "Poetike pop kulture" formuliranom unutar nastavne oblasti Aspekti muzike 20. i 21 stoljeća, u kojem studenti Muzičke akademije istražuju fenomene koji definiraju identitet današnje kulture kroz produkciju projekata sa istaknutim autorima iz ovoga žanra, kroz stvaralački i kritički postupak, praćen teorijskom eksplikacijom. 

 

Nakon razgovora uslijedila je koncertna prezentacija rezultata majstorske radionice, sa Gudačkim orkestrom kojim je dirigovala Tijana Vignjević. 

 

dzihan-4

 

Program je završio DJ setom sarajevskog elektroničkog dua Basheskia i Edward EQ.

 

Projekt je realiziran u produkciji Goethe-Instituta i Muzičke akademije u Sarajevu, uz podršku Turskog kulturnog centra Yunus Emre.

 

dzihan-5

 

(Fotografije: Vanja Ćerimagić, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook