Imate li neki od ovih simptoma

Ako uočite samo jedan od ovih osam znakova, hitno se javite ljekaru - možda imate rak!

Lifestyle27.11.15, 12:22h

Ako uočite samo jedan od ovih osam znakova, hitno se javite ljekaru - možda imate rak!
I dok su neki preplašeni oko svake promjene na tijelu i radu organizma, postoje i oni koji mnoge znakove ignoriraju i na njih uopće ne obraćaju pažnju

 

Ubrzani životni ritam, naporan radni tempo te nedostatak brige i pažnje o samima sebi - može imati neželjene i za život pogubne posljedice.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine otkrije 10 do 15 miliona novih slučajeva karcinoma, a kako biste vi osobno držali konce (zdravlje) u svojim rukama, dobro otvorite oči i na umu imajte sljedeće:

 

1. Učestali kašalj i promuklost

 

I dok zbog povremenog kašlja nema razloga za zabrinutost, učestalo kašljanje, iskašljavanje i promuklost - mogu biti razlozi za zabrinutost.

 

- Kašalj u većini slučajeva nije povezan s rakom - tvrdi dr. Therese Bartholomew Bevers, profesorica kliničke prevencije raka i dodaje kako hripavac može biti znak raka pluća.

 

- Posjetite liječnika koji će obaviti potrebne pretrage kako bi se otklonila sumnja na tu mogućnost - tvrdi doktorica.

 

2. Dugotrajna promjena u probavi i radu crijeva

 

Ukoliko vidite promjene u svojoj stolici: pretvrda je, prerijetka, pojavljuje se rjeđe nego inače, veća je ili manja - sve to može biti razlog za zabrinutost i mogućnost raka debelog crijeva.

 

Ukoliko na to sumnjate, naručite se za kolonoskopiju čim prije.

 

3. Dugotrajna promjena u radu mjehura

 

Krv u mokraći može biti indikator problema s bubrezima. Iako se najčešće radi samo o infekciji mokraćnog sistema, valja ipak biti na oprezu i pratiti daljnje promjene u organizmu - tvrdi dr. Bartholomew Bevers.

 

4. Uporna i neobjašnjiva bol

 

Većina bolova koji se mogu dogoditi - nije razlog za zabrinutost, međutim, ukoliko se radi o trajnom stanju i opetovanju - vrijeme je za podrobnije pretrage.

 

Patite li od trajnih glavobolja, vjerovatno nemate rak, međutim trebali biste obaviti određene pretrage mozga kako biste otklonili svaku sumnju. Stalna bol u plućima može biti znak raka pluća, a bol u trbuhu rak jajnika. Naravno ukoliko se radi o stalnom stanju, koje se učestalo ponavlja - tvrdi doktorica.

 

5. Promjena u izgledu mladeža

 

Iako ne ukazuje svaka promjena mladeža na melanom, svaku veću promjenu ipak bi trebalo popratiti pregledom kod dermatologa koji će otkloniti svaku sumnju, a pomahnitale mladeže držati pod kontrolom, tvrdi dr. Bartholomew Bevers.

 

6. Imate ranu koja nikako da zacijeli

 

Zdravo tijelo ima snažnu sposobnost samoiscjeljenja, međutim ukoliko imate neku ranu koja već sedmicama ne zarasta, možda je vrijeme za posjet stručnjaku i čim skoriji pregled.

 

7. Nenadani gubitak kilograma

 

Ukoliko ste primijetili velik gubitak kilograma, a niste značajnije promijenili prehranu ili dinamiku vježbanja, nešto zasigurno nije u redu trebali biste čim prije potražiti savjet ljekara. Uzrok toga mogao bi biti tumor.

 

8. Pojava kvržice

 

Izraslina i bilo kakva kvržica na tijelu je razlog za hitnu posjetu ljekaru. Iako je možda riječ o običnoj cisti koja se rutinski odstranjuje, postoji opravdan strah kako se radi i o zloćudnom tumoru, čije rano otkriće može biti od životne važnosti.

 

Glavni uzroci nastajanja raka po Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka su:

 

1. Nepravilna/nezdrava ishrana

2. Pušenje

3. Kancerogena industrija

4. Virusne infekcije

5. Mutacije

6. Reproduktivni poremećaji

7. Alkohol

8. UV-zračenje

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook