FOTO/ Je li pretjerao?

Ovo mu nije prvi put: Svjetski mediji se raspisali o 'nasrtaju' Bidena na hrvatsku predsjednicu

Front27.11.15, 09:20h

Ovo mu nije prvi put: Svjetski mediji se raspisali o 'nasrtaju' Bidena na hrvatsku predsjednicu
Američki potpredsjednik Joe Biden već je otprije poznat po tome da iskazuje preveliku bliskost s ženama koje susreće, no te ga kritike baš i ne pogađaju

 

Posljednji objekt Bidenove pažnje, piše Daily Mail, bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a snimke na kojima ju nježno grli tokom sastanka vođa balkanskih zemalja obišle su svijet. Naime, Biden je posjetio Zagreb kako bi razgovarao o izbjegličkoj krizi u regiji i ISIS-ovoj prijetnji.

 

Fotografije s regionalnog summita prikazuju Bidena i Kitarović kako se srdačno grle i osmjehuju jedno drugome.

 

Na jednoj od fotografija 73-godišnji, oženjeni potpredsjednik SAD-a, povlači Kitarović u stranu i priljubljuje joj se uz obraz.

 

Druga fotografija pak prikazuje Bidena koji hoda ruku pod ruku s hrvatskom predsjednicom, 'plavušom odjevenom u modernu bijelu haljinu', prenosi Daily Mail. Nadalje govori o 47-godišnjoj predsjednici koja je na tu funkciju izabrana 2015. godine, udana je i majka dvoje djece. Također naglašavaju da je ona prva žena na toj funkciji u Republici Hrvatskoj.

 

Biden je pak u Zagreb došao u pratnji svoje supruge, dr. Jill Biden, s kojom je u braku već 38 godina.

 

Bidena inače prati reputacija čovjeka koji voli dodirivati dame s kojima se susreće. Otuda i nadimak 'creepy Joe' – 'jezivi Joe'.

 

U februaru je tako bio izložen kritikama jer je vrlo prisno uhvatio za ramena Stephanie Carter, suprugu američkog ministra odbrane Asha Cartera i nešto joj šaputao u uho. Bilo je to tokom Carterove svečane prisege na funkciju.

 

Biden se našao u sličnoj situaciji i u januaru kad su mnogi ocijenili da se ponaša preprisno s 12-godišnjom Maggie Coons tokom prisege njenog oca, senatora Chrisa Coonsa. Maggie je poslije rekla kako joj Biden uopće nije bio jeziv i da se poznaju godinama.

 

Biden se također nije libio pokazati prisnost s demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Hillary Clinton, zatim predsjednicom Brazila Dilmom Rousseff te predsjednicom Irske Mary McAleese.

 

Inače, Bidenov posjet Balkanu održan je u jeku rasprave o sirijskim izbjeglicama i terorističkim napadima u Parizu.

 

Dolazak američkog potpredsjednika pokazatelj je obnovljenog američkog interesa u regiji koju je 90-ih, nakon raspada Jugoslavije, potresao krvavi rat. Održani summit uključivao je predstavnike svih bivših jugoslavenskih republika i Albanije.

 

'SAD i posebno predsjednik Barack Obama vrlo su zainteresirani za ovu regiju i to posljednjih 25 godina', rekao je Biden nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom uoči summita.

 

Izbjeglička kriza povećava napetost među zemljama na tzv. 'balkanskoj ruti'. Biden je također rekao i kako je sadašnja suradnja nekad zaraćenih zemalja 'prilično veliko postgnuće'.

 

Prisjetio se i da posjetio ovu regiju i dok je još Tito bio živ, te da se jednom susreo i s Tuđmanom.

 

'Sad znate koliko sam star', našalio se Biden.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook