Političke igre

Kako će prijatelji pomoći Sebiji Izetbegović da se domogne rukovodeće pozicije na UKCS-u: Hoće li Opća bolnica biti preseljena?!

Front27.11.15, 08:18h

Kako će prijatelji pomoći Sebiji Izetbegović da se domogne rukovodeće pozicije na UKCS-u: Hoće li Opća bolnica biti preseljena?!
Pored ovih nezakonitih radnji u Vladi FBiH, sve se glasnije govori da će Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ biti preseljena na UKCS, čime će se stvoriti holding

 

Izbor članova Upravnog odbora UKCS-a na prošloj sjednici Vlade FBiH 12. novembra, mimo konkursne procedure, i devet već predloženih imena od strane ministra zdravstva Vjekoslava Mandića pokazao je da se čini sve kako bi se ispunila želja Sebije Izetbegović da zasjedne na čelo najveće bolnice u BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

 

Kako je agencija Patria već ranije pisala, od devet imena koje je uputio ministar Mandić Vladi FBiH, u UO prošao je samo Jasmin Kapetanović kojeg je još 11. septembra 2015. godine imenovala Vlada KS.

 

Kako saznaje Patria, njegov ostanak i imenovanje na poziciju predsjednika UO UKCS-a povezani su sa njegovom suprugom Dinom Kapetanović koja je dobra prijateljica sa Sebijom Izetbegović. Inače Kapetanovići su u vlasništvu apoteka „Dina“ u Sarajevu.

 

Iako je 12. novembra imenovano 11 članova UO UKCS na period od tri mjeseca, a ministar Mandić tvrdi da će se ponoviti konkursna procedura, sada je već jasno da će ovaj UO učiniti sve da smijeni sadašnjeg direktora UKCS-a Rusmira Mesihovića.  

 

Još jedan član UO UKCS Goran Stojkanović (iako u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH piše Stojaković) povezan je sa Izetbegović, jer radi kao doktor u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, a i njegova majka Jadranka Dizdarević-Stojkanović specijalista ginekologije i akušerstva također je radila u ovoj bolnici, a sada drži privatnu ordinaciju.

 

Osim ovog dvojca, u UO imenovani su u ime UKCS-a Benjamin Kulovac, Amer Ovčina, Feriha Ćatibušić (prijedlog je bio Mirza Dilić, Ademir Spahić, Nenad Vanis), Samir Muminović, doktor u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić i zastupnik SDA u Skupštini USK, Sulejman Muminović, bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i sadašnji pomoćnik direktora, Nusret Popović (UKCS), Dragan Solomun, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Srednjo-bosanskog kantona (na lični zahtjev razriješen 26. novembra, postavljen Dalibor Kolak), Amra Karić (FMZ) i Alma Pehlić, sekretar ministarstva zdravstva KS.

 

Inače, Pehlić je bila predsjednica Komisije za provođenje postupka izbor direktora JU Općna bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ kada je imenovana Sebija Izetbegović ispred Bakira Nakaša.

 

bakir-sebija-izetbegovic

 

Pored ovih nezakonitih radnji u Vladi FBiH, sve se glasnije govori da će Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ biti preseljena na UKCS, čime će se stvoriti holding, a navodno su u vrhu SDA predložili da se Vlada FBiH preseli u zgradu Opće bolnice.

 

- Nezamislivo je da neko može pomisliti da se zgrada namjenski napravljena za bolnicu može koristiti kao zgrada jedne vlade. Čak i visokopozicionirani kadrovi SDA su bili protiv, ali Bakir Izetbegović i Asim Sarajlić ne odustaju od svojih nakana da glavni grad BiH ostave samo s jednom bolnicom – kaže izvor Patrije koji dalje tvrdi da će se sve odigrati u naredna dva mjeseca koliko traje mandat privremenog UO UKCS-a.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook