Diplomatska ofanziva

Hollande u Moskvi: Moramo formirati veliku koaliciju i uništiti te teroriste

Front26.11.15, 21:40h

Hollande u Moskvi: Moramo formirati veliku koaliciju i uništiti te teroriste
Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je poručio ruskom čelniku Vladimiru Putinu da svjetske sile moraju stvoriti "veliku koaliciju" u borbi protiv militanata Islamske države, koji kontroliraju velike površine teritorije u Siriji i Iraku



Hollande je u diplomatskoj ofanzivi kako bi izgradio zajednički front protiv militantne grupe Islamska država koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.



Islamska država također je oborila ruski putnički avion iznad Sinajskog poluotoka 31. oktobra kada je poginulo svih 224 ljudi u njemu.



- Naš neprijatelj je Daesh, Islamska država, on ima svoju teritoriju, vojsku i resurse, tako da moramo stvoriti veliku koaliciju da uništimo te teroriste - izjavio je Hollande na početku razgovora s ruskim čelnikom u Kremlju.



- Došao sam u Moskvu da vidim kako možemo djelovati zajednički i koordiniramo to kako bismo napali tu terorističku grupu i također pronašli rješenje za mir - kazao je Hollande.



Putin je izjavio da je Rusija spremna da se ujedini s Francuskom u borbi protiv "zajedničkog neprijatelja", nakon obaranja ruskog aviona i napada u Parizu, prenosi Reuters.



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook