Video/ Nepoštivanje domaćina i krkanluk?

Gomila komentara na Nikolićev trostruki poljubac Kolindi: 'To je nepotrebno koliko i tri odvojena auta za članove Predsjedništva BiH!'

Front26.11.15, 17:55h

Gomila komentara na Nikolićev trostruki poljubac Kolindi: 'To je nepotrebno koliko i tri odvojena auta za članove Predsjedništva BiH!'
Društvene mreže i portali zatrpani su komentarima na trostruki poljubac koji je na jučerašnjem samitu u Zagrebu srbijanski predsjednik Tomislav NIkolić 'udijelio' hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović - piše Tportal.hr


Tijekom jučer održanog političkog skupa Predsjednički proces Brdo-Brijuni 2015 u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je kao domaćica srdačno pozdravila sudionike iz svih država bivše SFRJ te Albanije i SAD-a, no u nediplomatskoj, gotovo pretjeranoj srdačnosti i neposrednosti pretekao su je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poljubivši predsjednicu ‘po srpski’, tri puta, što je izazvalo neviđen val komentara i podijeljenih mišljenja, ponajviše u Srbiji.
 

Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Nikolić dosad su se više puta sastajali, ali ovo je bio njihov prvi susret u Zagrebu te prvi posjet predsjednika Srbije otkad se nalazi na toj funkciji. Tijekom dočeka hrvatska predsjednica je prema diplomatskom protokolu pružila Nikoliću ruku dobrodošlice, no on je izveo pravi mali šou poljubivši vidno iznenađenu Grabar Kitarović najprije u oba obraza, a onda je ‘zapečatio’ doček trećim, ‘srpskim’ poljupcem, što je kod slovenskog predsjednika Boruta Pahora izazvalo buru smijeha.


Ljubljenje domaćina prema običajima gostiju pak nije bilo smiješno svim Srbima koji su komentarima zatrpali društvene mreže i portale dajući vlastita mišljenja o diplomatskom gafu koji su mnogi nazvali ‘balkanski politički reality šou na najvišoj razini’. Mišljenja komentatora Nikolićeve zamjene uloga domaćina i gosta bila su podijeljena pa su neki njegov treći poljubac okarakterizirali kao sramotu i nepoštivanje domaćina dok su ga drugi vidjeli kao ‘mangupski pokušaj da se iskamči poljubac više od zgodne strankinje’, uz popratno pojašnjenje da je to drevni srpski običaj.

 

Koliko je Nikolićev postupak podigao buru u Srbiji, dovoljno govori podatak da su pojedini tamošnji listovi angažirali etnologe kako bi pojasnili stari srpski običaj. Stručnjaci za narodne običaje smatraju kako ‘ljubljenje po srpski’ nije izvorno srpsko, već preuzeto iz Crne Gore, a riječ je o pravoslavnom pozdravu koji simbolizira Sveto Trojstvo - Oca, Sina i Svetog Duha - te je stoljećima bio način da se iskaže pripadnost pravoslavnoj vjeri za vrijeme turske okupacije Crne Gore. Srbi su taj običaj, smatraju etnolozi, preuzeli unazad tridesetak godina pod utjecajem medija, dodajući da su se dotad Srbi pri iskazivanju srdačnosti ljubili dva puta, dok su tri poljupca, uz spomenutu Crnu Goru, običaj u Rusiji, Egiptu, Švicarskoj, Belgiji i nekim dijelovima Francuske.

 

Mnogobrojni komentatori ukazali su ‘Tomi šarmeru’ na to da diplomatski bonton kazuje kako visoki uzvanici i gosti usvajaju načine ponašanja, odnosno prilagođavaju se protokolu države koju posjećuju, podsjetivši ga na staru uzrečicu ‘kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin’. Neki su bili znatno oštriji, komentirajući da ‘Nikoliću nedostaje bontona’ te da ‘sramoti sebe i državu koju predstavlja’.

 

 

‘U tuđoj zemlji vrijede tuđa pravila, samo što to Nikolić ne shvaća, kao što ne shvaća ni to da je Hrvatska druga zemlja’, napisao je jedan od komentatora objavljene vijesti na portalu medijske kuće B92 dok je drugi dopisao kako je Nikoliću ‘vrijeme da se povuče i prestane nas blamirati’, dodajući da je ‘tužno gledati ga kako tegli ženu za ruku da bi mu uspjela seljačka fora’, te zaključujući da se ‘ponaša slično beduinima u Parizu koji nikako da shvate da više nisu u pustinji s devama, već u tuđoj državi, čijih se pravila i običaja moraju pridržavati’.

 

Pojedini su, zgroženi Nikolićevim gafom, usporedili predsjednika Srbije s ‘krkanima kojima nas dave na televiziji’ dok su drugi zaključili da njegov postupak djeluje ‘jadno i isforsirano, baš kao i sve ostalo u regiji’, uz ironičan dodatak jednog od komentatora iz Bosne i Hercegovine kako je Nikolićev postupak nepotreban poput tri odvojena automobila za trojicu članova Predsjedništva BiH.

 

Nije nedostajalo ni šaljivih dosjetki, poput onih da ovakav rasplet nisu predvidjela ni braća Tarabić, za koje se tvrdilo da su tijekom 19. stoljeća imali sposobnost predviđanja događaja, među kojima i pojavu televizije i telefona, smjenu na srbijanskom prijestolju te dolazak Josipa Broza Tita na vlast, aludirajući pritom na prošlogodišnji susret Nikolića s kineskim premijerom tijekom kojeg je srbijanski predsjednik citirao upravo dijelove iz Tarabićevih ‘Kremanskih proročanstava’. 

 

Netko je opisao susret kao iskazivanje obostrane simpatije, naslovivši ga ‘Iz Srbije s ljubavlju’, dok su drugi zajedljivo bili zabrinuti zbog toga kako će Nikolić objasniti svoj postupak supruzi nakon povratka u Beograd. Dobar dio komentatora ga je branio smatrajući da je predsjednik pravi primjer toga kako se poštuju običaji, tradicija i zemlja iz koje dolazi, dodajući da je ‘tri puta malo kada se ljubi zgodna žena’.

 

Začudo, bilo je i racionalnih komentara u kojima se ističe da je iz Zagreba ‘upućena jasna poruka da je za stabilnost regije potrebno osigurati jasne poruke mira i blagostanja, a ne poruka tko se kako pozdravlja’.

 

Dvostruki diplomatski kriteriji: Previše ekstreman outfit u Iranu


Jučerašnji diplomatski gaf srbijanskog predsjednika s tri poljupca hrvatskoj kolegici popraćen je gafom koji je prilikom posjeta Iranu priredila predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković jer se previše ekstremno odjenula čak i za islamski svijet. Pojedini srbijanski mediji njezin outfit popratili su naslovima poput ‘Veći katolik od pape’, dodajući kako je Gojković osramotila Srbiju u pretjerivanju, čime je obesmislila pokušaj poštivanja domaćina. Predsjednica Skupštine Srbije je, podsjetimo, stigla u Teheran odjevena u najstriktnijem hidžabu, čime je potpuno izgubila granicu između tradicije države iz koje dolazi i one u kojoj je gost. Time je Gojković, smatraju komentatori, pošlo za rukom ono što dosad nije nijednoj dužnosnici iz zapadnog svijeta - da ne poštuje svoju tradiciju te tradiciju domaćina, a da pritom ne uvrijedi značajan broj žena u Iranu koje se bore za jednakost, podsjećajući kako gošće sa Zapada pri posjetu Iranu isključivo nose tek veo kojim pokrivaju kosu. Prilikom posjeta Maje Gojković Iranu na društvenim mrežama se oglasila srbijanska spisateljica Biljana Srbljanović te se upitala je li dužnosnici jasno kakvu poruku svojim postupkom šalje službena predstavnica jedne države u kojoj su žene jednake izabravši odjenuti najstriktniju verziju hidžaba i džilbaba, čime se u Iranu pokazuje da su žene sustavno i zakonski u podređenom položaju. Iranska epizoda Maje Gojković jako je nadahnula satirične medije u susjedstvu.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook