NAPETI ODNOSI

Rusi poručuju: Turska će sad da nam vrati Aja Sofiju

Front26.11.15, 11:54h

Rusi poručuju: Turska će sad da nam vrati Aja Sofiju
Poslanici u ruskoj Dumi bi podržali ideju da se od Turske traži vraćanje istanbulske Aja Sofije hrišćanstvu, tvrdi predstavnik komiteta Dume za pitanja imovine

 

Poslanik Sergej Gavrilov, član Komunističke partije, koji je i na čelu međupartijske grupe za zaštitu kršćanskih vrijednosti kaže da bi to bio prijateljski čin.

 

"Očekujemo takav gest Turske, vraćanje Aje Sofije kršćanskoj crkvi. Rusija je spremna da se materijalno angažuje i da za restauraciju zaduži najbolje stručnjake i naučnike", rekao je Gavrilov.

 

Kako je rekao Gavrilov, to bi bio veliki korak kojim bi, poslije obaranja ruskog aviona, "Turska i islam pokazali da je dobra volja iznad politike". 

 

"Tursko-ruski odnosi prolaze kroz test izdržljivosti, pa bi svakakve prijateljske inicijative bile od velikog značaja. Vraćanje Aja Sofije bi bio iskren korak. Mi čekamo", rekao je Gavrilov. 

 

Kontroverzna izjava ruskog poslanika pojavila se u nekoliko ruskih medija, među kojima je i Komersant, u turskim medijima, kao i na američkom konzervativnom sajtu WND naklonjenom republikancima. 

 

Aja Sofija ili Crkva svete mudrosti je remek djelo vizajntijske arhitekture i jedno od najupečatljivjih zdanja u Istanbulu. Izgrađena je kao kršćanska crkva u šestom vijeku, da bi u 15. vijeku bila pretvorena u džamiju izgradnjom četiri minareta tokom otomanske okupacije grada. Kemal Ataturk ju je pretvorio u muzej 1935. godine. 

 

Inače, Komunistička partija Rusije je početkom godine pripremala neuspješnu inicijativu da Volgograd promijeni ime u Staljingrad.

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook