Vrbovala druge žene u redove Islamske države

Elma Đusinac obučavana za bombaša samoubicu

Hronika26.11.15, 10:26h

Elma Đusinac obučavana za bombaša samoubicu
Djevojka iz Kosovske Mitrovice Elma Đusinac, koja je uhapšena u BiH, bila je pripremana za samoubilačke napade na Balkanu, objavio je Blic pozivajući se na srpske službe bezbjednosti

 


Zadatak Elme Đusinac, sljedbenice nasilne islamističke ideologije, bio je, osim obavještajnih poslova, i vrbovanje drugih žena u redove Islamske države, navodi list.

 

Ona se spominje i kao jedna od bližih saradnica Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, naveo je izvor lista.

 

Služba za poslove sa strancima je dana 24.11.2015. godine od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela i procesuirala državljanku Republike Srbije inicijala Đ.E. (1994), te istoj zbog kršenja odredaba Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu izrekla mjeru protjerivanja uz zabranu ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine u trajanju od 5 godina. Predmetno lice je smješteno pod nadzor u Imigracioni centar Službe i Služba za poslove sa strancima trenutno provodi neophodne aktivnosti u cilju udaljenja iste sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Isti izvor je prenio da operativni podaci govore da je dobro istrenirana za samoubilačke napade i spremna da s istomišljenmicima izvede teroristički napad na ovim prostorima.

 

Hapšenjem Elme Đusinac osujećen je njen plan da sa suprugom ode u "Islamsku državu" na Bliskom istoku.

 

Elma Đusinac je uhapšena juče u Kalesiji zajedno sa suprugom Enesom Mešićem, rodom iz Tuzle, koji je nedugo nakon hapšenja pušten na slobodu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook