Video / Zakopani pod zemljom

Ovo je najveća tajna džihadista: Otkrivena mreža tunela koja ih je branila od vazdušnih napada

Hronika25.11.15, 19:32h

Ovo je najveća tajna džihadista: Otkrivena mreža tunela koja ih je branila od vazdušnih napada
Sky News je na YouTubeu objavio video ulaska kurdskih snaga u podzemne tunele ISIS-a u gradu koji su do nedavno kontrolirali džihadsti

 

 Kurdski borci koji su nedavno zauzeli Sindžar ostali su impresionirani mrežom podzemnih tunela i skloništa koje su izgradili džihadisti tzv. Islamske države, piše WSJ.
“Toliko je mnogo tunela da ih nismo mogli ni izbrojati”, rekao je kurdski vojni zapovjednik Husein Khuru Murad. “Ovaj im omogućava da idu u i iz dućana na ulici do mjesta gdje rade bombe”, rekao je pokazujući na ulaz grada.


Murad je reako kako da su, kako su se napadi na Sindžar pojačavali, džihadisti osmislili sveobuhvatu mrežu tunela kako bi borci mogli izbjeći izlaženje na čistinu. U kućama su probili rupe u zidovima kako bi se mogli kretati između zgrada, bez da ih oni iz vana mogu pratiti, rekao je.


Muradov pomoćnik, Rad Ahmed Ali, koji je vodio Kurde kroz tunele sa svjetiljom rekao je kako ga je jedan posebno impresionirao. Unutar njega, ISIS-ovi militanti su izgradili betonsko sklonište ispod kuće, te su se tamo mogli sakriti kada su im prijetili zračni napadi. Temelji kuće iznad skloništa popustili su nakon zračnih napada. No, bunker je ostao netaknut.

 


Drugi tunel u kojem je povezano pregršt kuća imao je vlastiti srebrni sustav ventilacije. Vodio je do borbenih pozicija. Nedavno je bio korište s obzirom da je Kurde zateklo čisto rublje kako se suši i kafa na štednjaku koja je čekala da bude poslužena.


Jedna je soba bila ukrašena grafitima tzv. Islamske države. a pod je bio ispunjen stotinama korištenih boca za vodu, od kojih su neke bile ispunjene urinom. Dokaz je to, piše WSJ, da su borci ISIS-a u zatvorenom prostoru boravili što je više moguće.

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook