Američki predsjednik o ključnim sigurnosnim pitanjima

Vanredno obraćanje Obame: Činimo apsolutno sve da naša domovina bude sigurna

Front25.11.15, 19:05h

Vanredno obraćanje Obame: Činimo apsolutno sve da naša domovina bude sigurna
Barack Obama sastao se danas sa svojim savjetnicima po pitanju nacionalne sigurnosti kako bi raspravili potencijalne prijetnje u povodu američkog Dana zahvalnosti

 

Predsjednikov tim obavijestio je Obamu o sigurnosti Sjedinjenih Država u kontekstu nedavnog terorističkog napada u Parizu.

 

Nakon sličnog sastanka u utorak, iz Bijele kuće poručeno je da trenutno ne postoji specifična i predstojeća prijetnja sigurnosti SAD-a, ali se usprkos tome povećava rad obavještajnih i sigurnosnih agencija. Osim toga, u utorak se Obama susreo s francuskim predsjednikom Hollandeom kako bi raspravljali o globalnoj strategiji borbe protiv Islamske države, prenosi Avaz.

 

Špekulira se da će Obama u narednim danima tražiti veći angažman od savezničkih država u borbi protiv ISIL-a, budući da je potpredsjednik Biden istaknuo kako SAD-a borbu protiv džihadista praktički nosi na svojim leđima.

 

Obama je u obraćanju naciji kazao:

 

"Dobro jutro! Sastao sam se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost za redovno izvješće o sigurnosnoj situaciji u SAD-u. Svi znamo kako su odvratni bili napadi u Parizu i osjećamo veliku povezanost s Francuskom. Znam da se zbog praznika mnogi naši građani prvi put nakon 11.9. ozbiljno pitaju kakve su prijetnje za Dan zahvalnosti.

 

Za početak, činimo apsolutno sve da naša domovina bude sigurna. Drugo, gađamo mete ISIL-a u Siriji i Iraku, ciljajući njihove borce, opskrbne linije i spremišta. Pojačavamo pritisak na njih i to ćemo raditi dok ih ne pobjedimo. Drugo, činimo baš sve da spriječimo bilo kakav potencijalni napad na SAD i druge savezničke države“.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook