u saradnji Goethe-Instituta i Muzičke akademije

Sutra Re:Union Vlade Džihana

Kultura25.11.15, 15:46h

Sutra Re:Union Vlade Džihana
Nakon šest mjeseci razvoja u saradnji Goethe-Instituta i Muzičke akademije, sutra će na Otvorenoj sceni Obala u 20.30 biti predstavljen Re: Union Vlade Džihana i Misrli Ahmeta, Özdena Öksuza i Gudačkog orkestra Muzičke akademije

 

Riječ je prvj fazi projekta "Poetike pop kulture" formuliranom unutar nastavne oblasti Aspekti muzike 20. i 21 stoljeća, u kojem studenti Muzičke akademije istražuju fenomene koji definiraju identitet današnje kulture kroz produkciju projekata sa istaknutim autorima iz ovoga žanra, kroz stvaralački i kritički postupak, praćen teorijskom eksplikacijom. 

 

Muzička akademija pozvala je Vladu Džihana da bude prvi umjetnik koji će studente voditi u ovom istraživačkom i umjetničkom poduhvatu. Džihan je, kao nekadašnji student Akademije, komponovao novi muzički materijal koji je orkestriran sa supervizijom profesora kompozicije Ališera Sijarića, a zatim razrađen i izveden u produkciji Gudačkog orkestra Muzičke akademije koji vodi Belma Alić, a koji će za Re: Union dirigovati alumni Muzičke akademije Tijana Vignjević.

 

Muzička akademija sa zadovoljstvom predstavlja i specijalne goste projekta, a to su turski muzičari, Misrli Ahmet, slavni perksusnista na tarabuku, i Özden Öksus, vokalist, poznati saradnici Vlade Džihana sa albuma Dzihan&Kamien, koje je za ovaj projekt pozvao Turski kulturni institut Yunus Emre iz Sarajeva.

 

vlado-dzihan

 

Vlado Džihan rođen je 1970. godine u Sarajevu u porodici muzičara, a danas živi u Beču i Berlinu. Svoju profesionalnu muzičku karijeru otpočeo je 1985. godine kao klavijaturista u različitim sarajevskim bendovima (Zabranjeno pušenje). Od 1987. godine sarađivao je kao aranžer na različitim projektima Gorana Bregovića (muzika za film Arizona Dream), a zatim i na mnogim projektima muzike za film i TV. Godine 1991. napušta studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kako bi ih nastavio na jazz akademiji u Beču. U periodu 1992-1998. radi kao producent za različite austrijske i međunarodne muzičke projekte, ali kao i filmski i pozorišni kompozitor. Godine 1998. osniva s dva partnera izdavačku kuću Couch Records pod čijim je okriljem započeo izuzetno uspješnu međunarodnu umjetničku karijeru. Pod imenom Dzihan&Kamien objavljena su, pored ostalih, tri studijska albuma, jedan live album i dva albuma remixa. Njegovu karijeru prati ogroman broj ostvarenja s preko 60 albuma, njegova muzika je prisutna kroz najširi medijski prostor, u TV serijama (Damages, Sex And The City, Six Feet Under, Nip/Tuck), reklamama (Apple, Marks & Spencer, Daimler Chrysler), soundtrackovima (Banksy "Exit Through the Gift Shop", "So You Think You Can Dance"), uz prisustvo na preko 300 međunarodnih kompilacija (Café Del Mar, Buddha Bar), uz pozive za remixe djela umjetnika poput Billie Holiday ("Don't explain") ili  Sergea Gainsbourga ("Je t'aime").

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook