Samit čelnika Jugoistočne Evrope u zagrebu

Joe Biden: 'Ovdje sam bio još u vrijeme Tita i Tuđmana. Sad znate koliko sam star'

Front25.11.15, 13:21h

Joe Biden: 'Ovdje sam bio još u vrijeme Tita i Tuđmana. Sad znate koliko sam star'
U Zagrebu se održava Summit čelnika zemalja jugoistočne Europe na kojem je gost i američki potpredsjednik Joe Biden

 

Američki potpredsjednik Joe Biden, posebni gost predsjedničkog summita Brdo-Brijuni na kojem su okupljeni čelnici zemalja jugoistočne Europe, u srijedu je izjavio da je ova regija od iznimnog interesa za SAD posljednjih 25 godina.


"Za SAD i mene osobno, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa", kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin.


Po njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.


Veteran diplomacije, 73-godišnji Biden je vrsni poznatavelj istočne Europe.


"Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star", našalio se Biden koji je gost summita zemalja jugoistočne Europe koji se kasnije tijekom dana u utorak održava u Zagrebu.


Policija posvuda - Neviđene mjere osiguranja u gradu


Zbog dolaska američkog potpredsjendika u Zagreb snage sigurnosti rasporedile su se po cijelom gradu. Velik broj zagrebačkih prometnica je zatvoren, a tijekom jutra nastale su i velike gužve. 


Zbog jednog od sigurnosno najzahtjevnijih posjeta mjere osiguranja su na maksimumu. Zagrebačke su ulice pod pojačanim nadzorom. Na velikom broju zgrada nalaze se snajperisti, a nebo nad gradom nadlijeću helikopteri.


Američki potpredsjednik Joe Biden sastao se najprije s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Visoki dužnosnici nisu davali izjave novinarima nakon sastanaka zatvorenih za javnost u hotelu Westin.


Joe Biden u zračnu luku Zagreb sletio je u 7:50 sati. Ondje ga je dočekalo izaslanstvo iz Ureda predsjednice u kojem je bio i njezin suprug Jakov.


U zračnoj luci bile su jake snage sigurnosti i stroge kontrole pregleda, a novinarske ekipe koje su snimale dolazak pregledavalo je i Bidenovo osiguranje.


Dolazak Joe Bidena na sastanak incijative Brdo-Brijuni znak je aktivnijeg uključivanja SAD-a u rješavanje regionalnih problema i približavanje toga područja Zapadu.


Sastankom predsjedaju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski kolega Borut Pahor. Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.


Po završetku su predviđene izjave Grabar Kitarović, Pahora, Bidena i Tuska, a bit će predstavljeni i zajednički zaključci sastanka.


 
Nikolić: Srbija je primjer dobrog susjeda


Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da će na summitu procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da svima želi stabilnost kakvu je ostvarila njegova zemlja, javlja Tanjug.


Ovo je drugi Nikolićev dolazak u Zagreb otkako je izabran za predsjednika 2012. Prvi je bio na proslavi ulaska Hrvatske u EU 2013. godine.


"S pravom ću reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da i ostalima želi stabilnost kakvu je sama postigla u posljednje tri godine. Na naše ponašanje ne utječu sporadične uvrede, omalovažavanja i gotovo prijeteće izjave pojedinaca iz okruženja", rekao je Nikolić za Blic.


Iz ureda srbijanskog predsjednika rekli su srbijanskim medijima da neće biti bilateralnog susreta s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom.


Domaćini skupa u okviru procesa Brdo-Brijuni su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski kolega Borut Pahor, koji očekuju da će na skupu biti izražena potpora EU-a i SAD-a o uključivanju država JIE u EU i stabilizaciji regije.


Zagrebački summit bit će ujedno i prilika za raspravu o sigurnosnim izazovima i terorističkim prijetnjama.


Posebni gost skupa je američki potpredsjednik Joe Biden, a osim predsjednika zemalja regije u Zagrebu su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer. 

 

(Hina/Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook