Medvedev nije iznenađen Turcima

'Jasno je da oni brane ISIL, a razlog je - nafta! Odgovorni su za opasnu eskalaciju sukoba između Rusije i NATO-a!'

Front25.11.15, 10:00h

'Jasno je da oni brane ISIL, a razlog je - nafta! Odgovorni su za opasnu eskalaciju sukoba između Rusije i NATO-a!'
Ovo što Turci rade je čisti kriminal i oni su jedini odgovorni za opasnu eskalaciju sukoba između Rusije i NATO-a....

 

Ruske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, ubuduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj nakon što su Turci oborili ruski zrakoplov na granici Sirije s Turskom, javila je Hina, a prenio Jutarnji.hr.

 

General Rudskoj je istakao kako je rusko ministarstvo odbrane poduzelo dodatne mjere sigurnosti nakon tog incidenta. Prva mjera je da će ruske bombardere tokom akcija pratiti ruski lovci. Druga mjera se odnosi na unapređenje proturaketne odbrane, zbog čega je ruska krstarica 'Moskva' krenula prema priobalnom području Latakije u Siriji, a treća mjera je prekid svih vojnih kontakata s Turskom.

 

"Zrakoplov Su-24 je vjerovatno oboren projektilom kratkog dometa s infracrvenim radarom. Uređaji za nadgledanje nisu registrirali bilo kakav pokušaj turskog aviona da uspostavi radio ili vizuelni kontakt s našom posadom," rekao je Rudskoj dodavši kako prema podacima uređaja za nadgledanje ruski avion nije prešao granicu s Turskom.

 

"Turski postupak predstavlja kršenje međunarodnog prava koje za sobom povlači ozbiljne posljedice i predstavlja direktno kršenje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, koji je potpisan sa SAD i primjenjiv je na sve države članice koalicije koju Amerikanci predvode, uključujući Tursku," dodao je načelnik glavnog stožera.

 

Rudskoj je kazao kako je jedan ruski pilot ubijen sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što su Turci oboril borbeni avion. On nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog zrakoplova, ali je istaknuo kako je još jedan vojnik poginuo tokom akcije spašavanja koja se nastavlja.

 

O jučerašnjim dramatičnim događajima jutros je progovorio i rusku premijer Dmitrij Medvedev.

 

- Turske akcije su usmjerene prema odbrani Islamske države. Za nas to i nije preveliko iznenađenje uzevši u obzir njihove dogovore s ISIS-om oko transporta i prodaje nafte. Ovo što Turci rade je čisti kriminal i oni su jedini odgovorni za opasnu eskalaciju sukoba između Rusije i NATO-a....

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook