Pronađeno i naoružanje

FUP: U akciji Most uhapšeno 16 osoba, zaplijenjeno 25 kilograma droge

Hronika24.11.15, 15:39h

FUP: U akciji Most uhapšeno 16 osoba, zaplijenjeno 25 kilograma droge
U sklopu operativno-taktičke akcije kodnog naziva Most, koju provodi Federalna uprava policije (FUP) uz asistenciju MUP-ova Kantona Sarajevo i Bosanskopodrinjskog kantona, pronađeno je više od 25 kilograma narkotičkih sredstava, a što će nakon vještačenja biti decidirano utvrđeno

 

 

Tokom akcije, koja se provodi pod nadzorom Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, odnosno pretresa na više lokacija na teritoriji FBiH, kriminalistički je obrađeno više od 20 osumnjičenih osoba, od kojih je 16 lišeno slobode (15 iz KS-a i jedna osoba iz BPK-a), a dosada je za pet osumnjičenih zatraženo određivanje pritvora.

 

Pronađeno i naoružanje

 

Saopćeno je to danas na pres-konferenciji u sjedištu FUP-a u Sarajevu na kojoj su o detaljima vezanim za ovu akciju govorili njen rukovoditelj i koordinator Mirko Kuprešaković i Šejla Heljić,  tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

 

Kada je riječ o pronađenoj količini droge, odnosno vrsti, a prema operativnim saznanjima, radi se o amfetaminu-speedu, hašišu, ekstaziju i nešto marihuane, a što će se decidirano utvrditi nakon provedenog vještačenja.

 

Kuprešaković navodi da je u akciji Most, a prilikom lišavanja slobode osumnjičenih i pretresa stanova, kuća i drugih objekta koje koriste, osim narkotika, pronađena je i veća količina automatskog naoružanja, vojno-formacijskih eksplozivnih sredstava i pištolja, te izvjesna suma novca.

 

Kazao je, nadalje, da je, prema operativnim saznanjima, pronađena količina droge bila namijenjena isključivo "domaćem tržištu", uz opasku da ta količina nije konačna, a s obzirom na to da akcija nije okončana te da su u toku pretresi na još nekoliko lokacija.

 

Tromjesečna akcija

 

Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu Šejla Heljić kazala je da su realizirane aktivnosti rezultat gotovo tromjesečne akcije u kojoj su uhapšene osobe osumnjičene za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, kao i krivično djelo u vezi s posjedovanjem veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

 

Podsjetila je da je u prvoj fazi slobode lišeno sedam osoba od kojih je za pet, nakon ispitivanja od postupajuće tužiteljice, upućen prijedlog za određivanje pritvora Kantonalnom sudu Sarajevo.

 

Ostale privedene osobe bit će ispitane večeras ili sutra u zakonskom roku od 24 sata (trenutno je u prostorijama FUP-a privedeno 11 osumnjičenih osoba), a operativna akcija Most se nastavlja.

 

(Fena/ Foto: Anadolija/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook