PALESTINSKI PREDSJEDNIK PRIZNAO

Izraelci su Palestincima ponudili da dobiju svoju državu: Abbas je 2008. odbio!

Hronika24.11.15, 15:11h

Izraelci su Palestincima ponudili da dobiju svoju državu: Abbas je 2008. odbio!
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prvi je put javno priznao da je odbio priliku za sporazum s Izraelom o dvije države 2008. godine koji bi mu dao gotovo svu zemlju koju su Palestinci htjeli

 

Ponuda bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta uključivala je gotovo potpuno povlačenje Izraela sa Zapadne Obale i kopnenu vezu s dijelom Gaze. Stari Grad u Istočnom Jeruzalemu, gdje se nalaze židovska i arapska sveta mjesta bio bi pod međunarodnom kontrolom.

 

Abbas je u intervjuu za izraelski televizijski Kanal 10 izjavio da je odbio sporazum jer mu nije bila pružena šansa da prouči kartu koja je iscrtavala Olmertovu ponudu.

 

“Rekao mi je: ‘Evo karte. Vidite li? Tu je sve.’ Poštovao sam njegovu odluku da mi ne dadne kartu”, kazao je Abbas. “No, kako možemo potpisati nešto što nam nije dano, što nije bilo razmotreno?”

 

Olmert je također dao izjavu izraelskoj televiziji u kojoj je rekao Abbasu da će proći 50 godina prije nego što Palestinci dobiju opet takvu priliku.

 

Abbas je rekao u intervjuu, koji je prikazan prošloga utorka, da su se pregovori nastavili, ali da su se uskoro raspali kada je Olmert, suočen s optužbama za korupciju, dao ostavku.

 
 
 
(prometej.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook