Ovo mu je već drugi put

Kim Jong-Un protjerao drugog čovjeka Sjeverne Koreje: Završio na farmi na 'preodgoju'

Hronika24.11.15, 15:06h

Kim Jong-Un protjerao drugog čovjeka Sjeverne Koreje: Završio na farmi na 'preodgoju'
Razlog progona drugog čovjeka Sjeverne Koreje nije poznat

 

Vjeruje se kako je sjevernokorejski lider Kim Jong Un protjerao drugog čovjeka Sjeverne Koreje političara i vojnog dužnosnika Chloea Ryong Hae na ‘preodgoj’, prema tvrdnjama južnokorejskog zastupnika Shin Kyung-mina.

 

Južnokorjeska Nacionalna obavještajna služba (NIS) u kratkom izvještaju parlamentu u utorak rekla je kako vjeruju da je Chloe Ryong Hae poslan na farmu u Sjevernoj Koreji početkom novembra, rekao je Shin Kyung-min koji je bio prisutan tokom izvještaja za CNN.

 

Privremeni nestanak?

 

Razlog progona drugog čovjeka Sjeverne Koreje nije poznat, ali NIS je rekao kako to može biti zbog razlika u mišljenju s Kim Jong Un-om ili zbog loše kvalitete izgradnje elektrane Baekdusad, koja je navodno u Choeovoj nadležnosti.

 

No, stručnjaci kažu da bi njegov nestanak mogao biti samo privremen – Chloeu se u prošlosti to već jednom dogodilo.

 

“Nije to tako ozbiljno”, rekao je profesor sa univerziteta Kookmim u Seulu Andrei Lankov. “Ako je ozbiljno, on će biti ubijen”.

 

Susret s kineskim predsjednikom

 

Dodao je kako Sjeverna Koreja koristi “reobrazovanje” i za manje ozbiljne zločine od kasnih 1950.-ih. “Sve dok osoba naporno radi i nikada ne zaboravi proklamirati lojalnost vladi i najvećim svjetskim vođom, oni su obično ponovno pozvani i promovirani u visoki položaj”.

 

Dobar je primjer za to Kimov stric, Jang Song Taek, koji je pao u nemilost nekoliko puta prije nego što je ponovno postavljen na poziciju. Njegov najnoviji otkaz je, međutim, bio konačan. Pyongyang je objavio da su ga pogubili u decembru 2013. godine zbog navodnog djelovanja protiv države.

 

Iznenadan posjet Južnoj Koreji

 

Vjeruje se kako je Choe osoba za kontakt s Kinom u Sjevernoj Koreji, nakon što se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom 2013. godine, u svojstvu Kimovog izaslanika.

 

Choe je također napravio iznenadni posjet Južnoj Koreji u oktobru prošle godine na završnoj svečanosti Azijskih igara.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook