Raskrinkana opasna ćelija koja vrbuje djevojke

Evo kako ispiru mozak mladim muslimankama i nagovaraju ih da se pridruže Islamskoj državi

Hronika24.11.15, 14:44h

Evo kako ispiru mozak mladim muslimankama i nagovaraju ih da se pridruže Islamskoj državi
Grupu je raskrinkao Channel 4 koji je snimio jedan od sastanaka uz pomoć mlade djevojke koja se, nakon godinu danas, uspjela infiltrirati u ćeliju

 

U Velikoj Britaniji otkrivena je tajna ćelija muslimanskih žena koje vrbuju mlade djevojke da se pridruže Islamskoj državi. 

 

Grupa djeluje u tajnosti, a predvode je dvije žene od kojih jedna živi na adresi na kojoj i poznati islamski ekstremist dok duga živi s još jednim vjerskim fanatikom, Mohamedom Shamsuddinom, koji je uhićen prošle godine zbog poticanja na terorizam, piše Telegraph. 

 

Na sastanke grupe dolaze samo one žene koje su pozvane osobno. Grupu je raskrinkao Channel 4 koji je snimio jedan od sastanaka uz pomoć mlade djevojke koja se, nakon godinu danas, uspjela infiltrirati u ćeliju. Prvo ih je kontaktirala preko interneta, a onda je bila pozvana na sastanak s muškim ekstremistima. Nakon toga dobila je poziv za 'Islamske razgovore za sestre', a poruka s mjestom i vremenom stigla bi neposredno prije sastanka. 

 

Sastanak se održavao u centru koji je osnovala lokalna zajednica koja nije imala pojma što se tamo događa. Među ženama su bila i djeca, a predvodnice ćelije napadale su 'prljave Jevreje' i govorile mladim muslimankama kako Britanija radi protiv njih.

 

Žena koja vodi ćeliju na Twitteru djeluje pod imenom Umm L, dok joj je pravo ime Rubana i majka je četvero djece s londonskom adresom. Živi s ekstremnim islamistom koji je bio osnivač organizacije koja je u međuvremenu zabranjena. Druga glavna u ćeliji je Umm Saalihah, a treća žena na snimci naziva sebe Umm Usmaan. 

 

U dvosatnoj snimci kanala Channel 4, koju pregledava i policija, Rubana govori kako su već došli bolji dani jer je osnovan Kalifat. 

 

'Ovo nije prvi put da su se urotili protiv nas, vjernika. No, Alah će ih uništiti.' 

 

Policija je djelovanje ove tajne ženske ćelije ocijenila iznimno opasnim.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook